GUERRA AL PAÍS CENTREASIÀTIC

Els EUA intenten canviar la dinàmica a l'Afganistan amb la mort del líder talibà

Washington i Kabul confirmen la mort del mul·là Mansur però els talibans ho neguen

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Diversos avions no tripulats dels Estats Units van atacar dissabte el líder dels talibans afganesoslíder dels talibans afganesos mentre viatjava pel Pakistan en la principal operació en territori del seu aliat pakistanès des de l'assassinat d'Ussama Bin Laden el 2011Ussama Bin Laden. La mort del mul·là Ajtar Mansur suposaria un cop d'envergadura contra el moviment fonamentalista, immers en una renovada campanya d'insurgència en diverses zones de l'Afganistan. Des de Kabul, tant el Govern afganès com els seus serveis d'intel·ligència van confirmar la mort del successor del mul·là Omar. A última hora de diumenge va ser el mateix president dels EUA, Barack Obama, el que va assegurar que el mul·là Mansur ha mort. Els talibans ho neguen de forma contundent i han promès presentar una prova de vida en els tres pròxims dies. 

La mort del mul·là Mansur és un "pas més en l'esforç dels EUA per portar la pau i la prosperitat a l'Afganistan", ha assegurat Obama en un comunicat difós per la Casa Blanca aquesta matinada.

D'acord amb la informació del Pentàgon, diversos drons van bombardejar dissabte un vehicle que viatjava per la província del Balutxistan, situada a prop de la frontera afganesa i coneguda per ser un dels santuaris del lideratge talibà. El Pakistan ha protegit tradicionalment els talibans i els ha convertit en el seu principal actiu per intervenir en els assumptes del seu veí del nord, malgrat els centenars de milions que rep cada any dels EUA en ajuda militar. I no és clar si Islamabad, que tendeix a protestar quan la CIA o el Pentàgon porten a terme assassinats extrajudicials al seu territori, va donar aquesta vegada en secret el seu consentiment per atacar Mansur.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va assegurar que tant el Govern afganès com el pakistanès van rebre notificació de l'atac, encara que no va precisar si va arribar abans o després que es produís. “Creiem que estem en el cert, però en aquests moments no tenim proves irrefutables que confirmin que està mort”, va dir el portaveu de les forces nord-americanes a l'Afganistan, el general Charles Cleveland, respecte al desenllaç de l'operació.

OPOSAT A LES NEGOCIACIONS DE PAU

Kerry va assegurar que Mansur s'“oposava frontalment a les negociacions de pau i la reconciliació” que Washington està mirant d'impulsar per tancar el conflicte afganès 15 anys després que els seus militars envaïssin el país després dels atemptats terroristes de l'11-S. De fet, l'atac s'ha produït pocs dies després que diplomàtics afganesos, nord-americans, xinesos i pakistanesos mantinguessin a Islamabad l'última ronda de converses per mirar d'arrossegar els talibans al procés de pau, cosa que les divisions en el si de l'organització ultraconservadora han impedit fins ara.

Notícies relacionades

Els EUA mantenen al país asiàtic 9.600 militars, la majoria d'ells dedicats a formar les forces de seguretat afganeses i la resta, a portar a terme operacions antiterroristes contra Al-Qaida Estat Islàmic. El president dels EUA, Barack Obama, voldria posar punt final a la intervenció nord-americana, però el Pentàgon tem que la guerra civil s'intensifiqui i els talibans prenguin novament el poder. 

És per això que el possible assassinat del líder insurgent marca un intent de canviar la dinàmica, imposant per la força el que no s'ha aconseguit mitjançant els contactes diplomàtics. És a dir, un nou lideratge talibà més propens a negociar. “Mansur feia un temps que era vigilat de prop fins que va ser atacat amb altres militants mentre viatjava en un vehicle”, van assegurar els serveis d'intel·ligència afganesos. L'altre viatger no era un militant, sinó un taxista pakistanès, sembla. De moment, Islamabad ha demanat explicacions als EUA però no ha posat el crit al cel davant un atac que vulnera la seva sobirania.