Trump abraça les posicions del 'lobby' de les armes

La NRA recolza oficialment la candidatura del republicà a la Casa Blanca

El candidat explota les mateixes pors que l'Associació Nacional del Rifle fa dècades que ven

 

  / EFE / JIM LO SCALZO

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump presumeix de tenir un permís que li perment portar una pistola camuflada a sota de la jaqueta. És membre vitalici de l’Associació Nacional de Rifle (NRA) i està convençut que si els parisencs anessin armats els atemptats de l’Estat Islàmic a la capital francesa no s’haurien cobrat ni la meitat de víctimes. Trump vol canviar les lleis per acabar amb les «zones lliures d’armes»: perquè els professors puguin anar armats als col·legis i els militars, a l’interior de les bases. També s’oposa a prohibir les armes d’assalt i promet estendre als 50 estats de la Unió l’autorització per portar una arma oculta en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Aquestes són algunes de les credencials amb què el candidat republicà a la Casa Blanca va aterrar ahir a Louisville (Kentucky) per dirigir-se a les milers de persones que assisteixen a la reunió anual de la NRA, el més poderós dels lobbies de les armes. Hi ha en joc milions de vots perquè són milions els nord-americans que voten en funció de les posicions dels candidats respecte de la Segona Esmena, la clàusula constitucional que empara la tinença d’armes o, almenys, així és com la va interpretar el Suprem el 2008. Però abans haurà de convèncer-los que la seva apologia del plom és més o menys sincera.

Perquè també en aquest sentit Trump ha canviat. L’any 2000 va recolzar en un dels seus llibres la prohibició dels rifles d’assalt (semiautomàtics) que havia estat aprovada temporalment per l’Administració de Clinton, així com l’ampliació del termini d’espera per ratificar la compra d’una arma.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, no hauria de resultar gaire complicat guanyar-se la NRA. L’alternativa per als amants de les armes al novembre serà molt probablement Hillary Clinton, que vol endurir el control d’armes i s’ha embrancat en una arriscada batalla dialèctica amb l’organització de Wayne LaPierre. Acompanyada de diverses mares que van perdre els seus fills com a conseqüència de la violència armada, Clinton parlarà del tema dissabte en un acte públic a Florida.

Però la identificació de Trump amb la NRA va més enllà de les armes. «La NRA es dedica a vendre por, i això li ha servit perquè la venda d’armes s’hagi quadruplicat des del 2006», assegura l’expert de la universitat de Duke, Philip Cook, en una entrevista telefònica amb aquest diari. «Diuen que els demòcrates confiscaran les armes i airegen altres amenaces esbojarrades com ara que les Nacions Unides podria envair els Estats Units». En vídeos i articles penjats a la seva pàgina web, la NRA difonen moltes de les paranoies que Trump ha fet seves en la seva campanya.      LES PORS

La NRA pinta la frontera de Mèxic com un colador per a Al-Qaida i l’Estat Islàmic (EI). Prepara la islamofòbia i criminalitza els immigrants hispans. També alimenta altres teories com el possible col·lapse imminent de la societat, sigui com a resultat d’una catàstrofe natural, una invasió estrangera o un Govern dels EUA tirànic que vol desarmar els patriotes. Trump ha portat moltes d’aquestes pors al primer pla de l’agenda política. La seva campanya explota les mateixes inquietuds i li han servit per arribar més lluny del que mai ningú s’havia imaginat.