INFORME D'AMNISTIA INTERNACIONAL

El 82% d'espanyols creuen que el Govern hauria de fer més en política de refugiats i el 18% els acolliria a casa seva

’Índex de Benvinguda als Refugiats’, l’informe d’Amnistia Internacional sobre l’acceptació dels refugiats. / AMNISTIA INTERNACIONAL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

¿Què penses realment sobre els refugiats? Amnistia Internacional va formular aquesta pregunta a 27.000 persones de 27 països i les respostes –presentades aquest dijous en l'informe de 'Índex de Benvinguda als Refugiats'– són eloqüents. El 76% dels enquestats defensen el dret d'asil. A Espanya, el 97% està d'acord amb l'acollida de refugiats, el 82% considera que el Govern ha de fer més perquè sigui una realitat i el 18% els acolliria a casa seva. 

"L'estudi demostra que la població està disposada a donar la benvinguda als refugiats fins a nivells sorprenents. També demostra que el discurs polític en contra dels refugiats no es correspon amb l'opinió pública", destaquen des d'Amnistia Internacional. "Els números parlen per si mateixos", afegeix el secretari general de l'oenagé, Salil Shetty.   

L'enquesta mesura el grau d'acceptació de refugiats per escales de proximitat: al propi país, al mateix barri, a casa seva mateix. Travessant tots aquests indicadors, Espanya ocupa la setena posició, per darrere de la Xina, Alemanya, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia. 

Quan es tracta de rebre al propi país a persones que fugen, la societat espanyola encapçala el rànquing: el 97% dels enquestats estan d'acord amb l'asil, davant d'un 3% que tancaria les fronteres. 

  RETÒRICA XENÒFOBA MEDIÀTICA 

Notícies relacionades

Pel que fa al paper governamental, el 66% opina que els seus Executius haurien de fer més per ajudar els refugiats (a Espanya augmenta fins al 82%). "Sembla que la població està més compromesa amb els principis del dret internacional que molts dels seus governs, que, cada vegada més sovint incompleixen o ignoren compromisos que s'han mantingut durant 65 anys", ha indicat Shetty. 

En la seva opinió, els Governs "han de prendre nota d'aquests resultats. No poden permetre que la seva resposta a la crisi de refugiats estigui supeditada als titulars. Sovint recorren a la retòrica xenòfoba, mentre aquesta enquesta indica que no escolten la majoria de la societat".