LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

La tensió puja en la lluita entre Clinton i Sanders

La favorita s'emporta pels pèls les primàries de Kentucky i el senador guanya a Oregon

Creix l'amenaça de protestes de seguidors de Sanders durant la convenció demòcrata

Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., speaks at a rally on Tuesday, May 17, 2016, in Carson, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong) / Jae C. Hong (AP)

Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., speaks at a rally on Tuesday, May 17, 2016, in Carson, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong)
BOWLING GREEN, KY - MAY 16: Democratic presidential candidate Hillary Clinton addresses the crowd during a campaign rally at La Gala May 16, 2016, in Bowling Green, Kentucky. Clinton is preparing for Kentucky’s May 17th primary.   John Sommers II/Getty Images/AFP

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Encara que Hillary Clinton segueix sent la clara favorita per aconseguir la nominació presidencial del Partit Demòcrata dels Estats Units i enfrontar-se en un duel per la presidència amb Donald Trump, li queda lluita amb Bernie Sanders i molt per garantir la unitat del partit o una coronació calmada en la convenció a finals de juliol a Filadèlfia. 

En les dues primàries demòcrates que s'han celebrat aquest dimarts cada un dels dos aspirants s'ha apuntat una victòria: Clinton ajustadíssima a Kentucky, on ha guanyat per menys de 2.000 vots dels més de 400.000 emesos, i Sanders a Oregon, un dels estats més progressistes del país. 

Cap dels dos resultats altera de forma dramàtica l'avantatge numèric de delegats que Clinton porta sobre el senador de Vermont, que té matemàticament gairebé impossible atrapar la seva rival, que a més compta amb l'aclaparador suport majoritari dels 'superdelegats' (alts càrrecs i representants del Partit Demòcrata que elegeixen lliurement quin candidat recolzar). 

No obstant, la victòria de Sanders a Oregon i el resultat a Kentucky (un estat que Clinton va guanyar a Obama el 2008 però on aquest any s'ha vist obligada a bolcar molts esforços per frenar Sanders) són males notícies per a l'exsecretària d'Estat, que segueix sense poder centrar-se plenament en el seu potencial duel amb Trump i les vulnerabilitats de la qual estan quedant de manifest en el duel amb Sanders.

FARTS DE L''ESTABLISHMENT'

Clinton no aconsegueix unir el partit i el septuagenari senador s'està emportant amb el seu missatge d'una revolució per la justícia econòmica, social, racial i mediambiental el vot de les bases més progressistes del Partit Demòcrata i de grups importants com els joves. Però Sanders també s'està mantenint en la lluita amb el suport d'un altre grup que serà clau al novembre: l'home blanc de classe treballadora, el mateix que en el camp republicà ha portat fins a la nominació de facto Donald Trump.

Aquesta divisió del vot no seria preocupant per a Clinton si estigués clar que els seguidors de Sanders la recolzaran a ella si acaba sent la nominada. El problema per a Clinton és que no ho està, perquè Sanders ha donat ales a un moviment indignat que està fart de l''establishment' i de les formes tradicionals de la política nord-americana, fins i tot del mateix Partit Demòcrata.

TENSIÓ A NEVADA

Aquest atipament i les preocupants esquerdes que s'estan obrint al partit van quedar de manifest el cap de setmana, quan va tenir lloc a Nevada una convulsa reunió demòcrata que segueix cuejant, disparant la tensió i amenaçant de portar la divisió fins a Filadèlfia

Es tractava de la convenció estatal en què s'havien de designar els delegats per a la convenció. En aquesta reunió 64 de les persones que havien de representar Sanders van ser declarades "inelegibles", cosa que va provocar aïrades protestes, que van anar escalant i van acabar amb llançaments de cadires i amenaces de mort a la presidenta del partit a l'estat (el seu número de telèfon el van facilitar a internet seguidors de Sanders).

Des del Partit Demòcrata van ploure les crítiques a la campanya de Sanders i se li va reclamar que condemnés la violència. I el candidat ho va fer aquest dimarts en un comunicat, però en un text extremadament combatiu que obria dient que "és imperatiu que el lideratge demòcrata, tant nacional com als Estats, entengui que el món polític està canviant i que milions de nord-americans estan rabiosos amb les polítiques i les economies de l''establishment'". 

Sanders també acusava els líders del partit d'utilitzar el seu poder per "evitar un procés transparent i just" i en un míting a Califòrnia després de la victòria d'Oregon també ha repetit part del missatge. "El Partit Demòcrata té una opció", ha dit. "Pot obrir les seves portes i donar la benvinguda a gent preparada per lluitar pel verdader canvi econòmic i social, disposada a enfrontar-se amb Wall Street, l'avarícia corporativa i una indústria de combustibles fòssils que està destruint el planeta. O el partit pot triar mantenir la seva estructura de 'statu quo', seguir depenent de contribucions de grans donants i ser un partit amb energia i participació limitada".

Notícies relacionades

No sembla que les tensions hagin de desaparèixer. Encara que el líder de la minoria demòcrata al Senat, Harry Reid, va trucar personalment a Sanders, la presidenta del Comitè Nacional Demòcrata, Debbie Wasserman Schultz, va usar CNN per criticar el candidat i qualificar d'"inapropiat" el seu comunicat. I aquest gest probablement només servirà per alimentar les denúncies de Sanders que l'aparell està sent parcial a favor de Clinton.   

Molts dels seus seguidors ho creuen i estan cada vegada més enervats amb el que consideren un sistema de primàries injust. I molts comencen a declarar públicament que estan disposats a plantar cara en la convenció a Filadèlfia amb protestes i actes no violents de desobediència