Aquesta és Shivani, la nena índia de 15 mesos que es passa el dia lligada a una pedra mentre els seus pares treballen en una obra

La nena està nou hores sola en una zona on s'arriba als 40 graus

La petita Shivani, de 15 mesos, lligada amb una cinta a una pedra mentre la seva mare treballa. / REUTERS / AMIT DAVE

La petita Shivani, de 15 mesos, lligada amb una cinta a una pedra mentre la seva mare treballa.
Una nena índia lligada a una pedra mentre els seus pares estan treballant.
Aquesta és Shivani, la nena índia de 15 mesos que es passa el dia lligada a una pedra mentre els seus pares treballen en una obra
Una nena índia lligada a una pedra mentre els seus pares estan treballant.

/

2
Es llegeix en minuts
AMIT DAVE / REUTERS / AHMADABAD

Amb 15 mesos de vida, la petita Shivani estira la cinta de plàstic amb què la seva mare li ha lligat la cama a una pedra davant de l'obra en que ella i el seu marit treballen a la ciutat d'Ahmadabad, a l'oest de l'Índia. Descalça i coberta de pols, la criatura es passa nou hores al dia sola en una lloc on fàcilment s'arriba als 40 graus lligada a una pedra amb una cinta de metre i mig on està impresa l'expressió "Compte".

Sarta Kalara, la seva mare, de 23 anys, diu que no té més opció que lligar Shivani a aquesta pedra, malgrat els seus plors, mentre ella i el seu marit treballen per 250 rupies (3,3 euros) al dia cavant rases per al pas de cables d'electricitat de la ciutat.

"La lligo perquè no se'n vagi a la carretera. El meu altre fill té tres anys i mig i no pot fer-se càrrec d'ella", explica la mare. "En aquest lloc hi ha molt trànsit. No tinc opció. Faig això per la seva seguretat".

A l'Índia hi ha a prop de 40 milions de treballadors de la construcció. Un de cada cinc és una dona. La majoria d'ells són immigrants pobres que van d'un lloc de construcció a un altre. Les companyies contracten grans quadrilles de treballadors, moltes vegades originaris tots d'un mateix poble, per a les grans obres i els instal·len als llocs de construcció sense pensar ni en l'allotjament ni en les seves provisions.

No és estrany veure nens petits jugant a la sorra i el fang mentre els seus pares traslladen totxos o caven rases per a noves carreteres o cases de luxes. Moltes d'aquestes famílies viuen en tendes al mateix lloc de construcció.

DONAR MENJAR A LES PAUSES

Així ho fa la família de la petita Shivani, i la mare aprofita les pauses a la feina per, mentre els homes aprofiten per beure aigua, anar corrent a donar menjar a la seva petita.

Notícies relacionades

"Els caps no es preocupen per nosaltres o els nostres fills, a ells només els interessa la feina", diu Kalara, que explica com va ser rebutjada la seva petició d'un lloc on poder deixar atesa la seva nena.

Prabhat Jha, el responsable de protecció infantil de Save the Children a l'Índia, explica que els establiments per a la cura dels fills dels treballadors són molt poc habituals a l'Índia. "Han de crear guarderies, ja sigui el Govern o les companyies de construcció. hi ha d'haver un lloc segur per a aquests nens. Ara corren el risc de resultar ferits".