CONCURS MUSICAL AMB RESSACA POLÍTICA

El triomf d'Ucraïna a Eurovisió provoca l'eufòria de Kíev i la irritació de Moscou

Poroixenko diu que "la veritat" sempre preval mentre que Zajárova, portaveu russa, denuncia el contingut polític de la cançó

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Satisfacció, eufòria i allau d'ofertes procedents de ciutats ucraïneses per acollir l'any que ve l'Eurofestival. Indignaciódenúncies i crides de dirigents polítics pro-Kremlin a boicotejar la cita eurovisiva de l'any que ve. Com era clar i manifest des del mateix dissabte a la nit, al veterà concurs musical l'ha seguit una prolongada ressaca política per pair el resultat a Kíev i Moscou, enfrontats des del 2013 en un conflicte que ha causat ja 9.000 morts. El triomf de Jamala, la representant d'Ucraïna, precisament amb ‘1944’, una cançó sobre la deportació de la minoria tàrtara de Crimea deportació minoria tàrtaraper part del règim de Stalin a les acaballes de la segona guerra mundial, ha deixat indiferent molt pocs a un i altre costat de la frontera comuna entre els dos països veïns.

Jamala va ser rebuda aquest dilluns entre víctors i amb banderes nacionals per centenars de fans a l'aeroport de Kíev-Borispol. Per a Ucraïna, que no sols pateix una profunda recessió econòmica des de l'esclat del conflicte el 2013, sinó també la pèrdua del control efectiu de part del seu territori en l'est i el sud del país, el triomf eurovisiu ha tingut efectes terapèutics, que permeten al país reforçar l'autoestima.

El president ucraïnèsPetró Poroixenko, va felicitar l'artista mitjançant un missatge difós al seu compte de Twitter. “Avui la seva veu ha parlat al món de part de tot el poble d'Ucraïna: la veritat sempre acaba prevalent”, ha escrit. La cantant ha declarat emocionada, al mateix aeròdrom kievita, que el seu triomf permetia per fi donar a conèixer les històries dels “tàrtars de Crimea” i “d'Ucraïna”.

PER LA FORÇA

Notícies relacionades

L'àvia de Jamala va ser una de les més de 200.000 persones enviades per la força a Uzbekistan 200.000 persones Uzbekistan durant la contesa mundial pel dictador soviètic Ióssif Stalin, que els acusava de col·laboracionisme amb l'ocupació nazi. Només van ser autoritzats a tornar una vegada la perestroika ja estava en marxa, el 1989; desenes de milers de persones van morir durant el viatge o a l'exili en les estepes asiàtiques. Després de l'annexió russa de la península el 2014, el gruix de la minoria tàrtara crimeana, composta per 300.000 persones, ha refusat aprovar les accions del veí país, cosa que ha motivat que Moscou finalment a l'abril prohibís el MajlisMajlis, la assemblea popular tàrtara.

Moscou, en canvi, ha encaixat la victòria ucraïnesa amb comentaris irònics i peticions al lideratge del país perquè no enviï representants l'any que ve a Ucraïna, que per dret haurà d'acollir el concurs. La portaveu del Ministeri d'Exteriors, Maria Zakhàrovava arribar a dir a Facebook que el seu país, l'any que ve, hauria de participar amb una cançó sobre el dictador sirià, Baixar al-Assad, per a la qual fins i tot va proposar una lletra en anglès: 'Assad sagnantAssad, el pitjor, doneu-me el premi, així puc celebrar (el festival l'any que ve)'.