final feliç d'una situació angoixant

Trobats amb vida els dos espanyols desapareguts a Malàisia

Els dos joves madrilenys van ser trobats a la deriva per pescadors vietnamites i ja estan tornant amb un vaixell de rescat malaisi cap a Borneo

david-hernandez-gasulla-marta-miguel-reiz-espanoles-desaparecidos-borneo-malasia-1462449614228

david-hernandez-gasulla-marta-miguel-reiz-espanoles-desaparecidos-borneo-malasia-1462449614228

2
Es llegeix en minuts

Final feliç després d'una desaparició angoixant. Marta Miguel David Hernández, els dos joves espanyols que van desaparèixer fa 10 dies al naufragar el vaixell en què viatjaven en aigües malàisies al nord-est de l'illa de Borneo, han sigut localitzats amb vida a bord d'un pesquer vietnamita, segons han confirmat aquest dijous fonts oficials de Malàisia.

Teh Geck Chuan, director del Departament de Recerca i Rescat de l'Autoritat Marítima de Malàisia, ha explicat que els espanyols i dos ocupants més de l'embarcació naufragada van ser localitzats en aigües territorials vietnamites al mar de la Xina meridional, on Malàisia ha enviat dos vaixells de rescat per tornar-los al país.

 “Van ser rescatats fa dies, no tenim més informació. Ens han dit que estan en bon estat de salut”, ha declarat a Efe per telèfon el capità Geck Chuan. L'almirall Mohamad Zubil bin Matsom, director regional de l'Autoritat Marítima de Malàisia, ha manifestat que els supervivents, que ja estan tornant a Borneo en el vaixell malaisi ‘Bistari’, estan bé i han pogut parlar per telèfon. Quatre familiars els esperen a Kota Kinabalu, capital de l'estat malaisi de Sabah, a Borneo, on està previst que arribin aquesta nit o divendres al matí.

Els madrilenys David Hernández, de 29 anys, i Marta Miguel, de 30, van desaparèixer el 2 de maig quan van sortir d'excursió en un vaixell d'entre 12 i 15 metres d'eslora de l'illa malàisia de Balambangan al districte de Kudat, a Sabh, un trajecte que es recorre en dues hores. Viatjaven amb la malàisia Armella Ali Hassan, companya de feina, i el ciutadà xinès Tommy Lam, cap de tots tres. Les condicions climatològiques eren bones, encara que hi havia forts corrents marins.

Les autoritats creuen que el motor de l'embarcació va fallar i va naufragar al cap de poc de sortir de Balambangan, i els familiars han assenyalat que el vaixell no tenia GPS, ni ràdio ni balises d'emergència. Diumenge, uns pescadors van afirmar que l'embarcació es va enredar en les seves xarxes, però només va poder recuperar el motor auxiliar. La desaparició dels seus ocupants va fer sorgir diverses hipòtesis, entre elles la de les Filipines, que va airejar la possibilitat que haguessin sigut segrestats pel grup islamista Abu Saiaf.

ESFORÇ IMMENS

Notícies relacionades

Després de conèixer la localització, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha agraït a Malàisia el “gran esforç” dedicat a la seva recerca, i ha recordat que en les operacions hi han participat nou vaixells, tres avions, un helicòpter i un grup de bussejadors. “Crec que no s'ha pogut fer un esforç més gran”, ha afirmat Margallo des de Quito (Equador).

Hernández i Miguel vivien des del gener a Malàisia, i finalment es van establir a Borneo per buscar oportunitats. Des del febrer residien a Tip of Borneo i treballaven al complex hoteler Tommy’s Place a canvi d'allotjament i menjar. Ell és electricista i s'encarregava del manteniment, i ella, especialista en comunicació, s'ocupava de la gestió del complex.