Sanders manté viva l'esperança després de guanyar unes altres primàries a Clinton

Un terç dels demòcrates de Virgínia Occidental diuen que votaran Trump a les generals

US Democratic presidential candidate Bernie Sanders addresses a campaign rally in Salem, Oregon, May 10, 2016.

US Democratic presidential candidate Bernie Sanders addresses a campaign rally in Salem, Oregon, May 10, 2016. / ROB KERR (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Bernie Sanders ha endarrerit una setmana més la coronació de Hillary Clinton, i això ha tornat a posar en evidència la divisió que impera entre l'electorat demòcrata quatre mesos després de l'inici de les primàries. El socialdemòcrata de Vermont s'ha imposat còmodament a la seva rival en les primàries de Virgínia Occidental després d'obtenir el 51% dels vots davant el 36% de l'ex secretària d'Estat. La seva victòria a aquestes altures, quan amb prou feines té opcions per obtenir la nominació, reflecteix l'escàs entusiasme que Clinton desperta en amplis sectors de les bases del partit. Una enquesta a peu d'urna ho ha posat de manifest: un terç dels demòcrates de l'estat van assegurar que votaran Trump a les generals.

A falta de vuit estats i tres territoris per disputar-se en el bàndol demòcrata abans que s'acabin les primàries el 14 de juny, Sanders hauria de conquistar al voltant de dos terços dels delegats que queden per atrapar Clinton. És gairebé un impossible, però el senador no tira la tovallola. Pretén arribar fins a la Convenció. Passi el que passi. “Deixeu-me que sigui clar, estem en aquesta campanya per guanyar la nominació demòcrata”, va dir ahir a la nit als seus seguidors des d'Oregon, la pròxima parada del tren de les primàries. “Sabem que és una batalla molt dura, però estem acostumats a batallar durament”.

Virgínia Occidental era terreny propici per a Sanders. El 93% de la seva població és blanca i podien votar els independents, un grup que s'ha decantat en massa per Sanders durant totes les primàries. Clinton gairebé no va fer campanya a l'estat. Des que va deixar pràcticament sentenciada la carrera el 26 d'abril amb la seva victòria en quatre estats de la costa est ha deixat de gastar diners en anuncis de campanya. Els vol reservar per a les generals. I a Virgínia Occidental, un estat miner i pobre, ho tenia tot en contra després de dir al març que les seves polítiques mediambientals “deixaran en dic sec molts miners i companyies mineres”.

La frase va sortir en un discurs en què va advocar per reconvertir les zones mineres i ajudar els seus treballadors davant la crisi que enfronta el carbó per l'auge del gas natural i les regulacions de l'Administració Obama per reduir les emissions contaminants. Clinton va demanar més tard perdó, insistint que les seves paraules es van treure de context, però res d'això va impedir que la setmana passada la rebessin a l'estat al crit de “Go home”.

Encara que se li escapi la victòria, Sanders vol arribar a la Convenció de Cleveland perquè les seves idees quedin plasmades en la plataforma del partit, un document al qual aquí, no obstant, ningú presta atenció. Són el futur del partit, insisteix recolzant-se en els milions de vots que ha tret dels menors de 45 anys. Idees com la sanitat pública, la universitat gratuïta o impostos més alts per als milionaris. De moment, estan obligant Clinton a posicionar-se cada vegada més a l'esquerra. Ahir va anunciar que ara està disposada a rebaixar als 50 anys l'accés a la sanitat pública (Medicare).

Entre la jerarquia demòcrata, que recolza de forma massiva l'ex primera dama, molts comencen a pensar que el pols contra Trump serà complicat. Les enquestes els situen molt a prop en Estats clau com Pennsilvània i Ohio, on es decideix al president. El multimilionari novaiorquès està ja gairebé totalment centrat en les generals i a unificar al partit, a qui necessita per recaptar fons i propagar el seu missatge.

Notícies relacionades

Les primàries són ja intranscendents. Trump va escombrar ahir a la nit a Nebraska i Virgínia Occidental després d'obtenir el 61% dels vots i el 76% respectivament. En les paperetes dels dos estats apareixien també els noms de Ted Cruz, John Kasich, Marco Rubio i Ben Carson, però la seva presència és testimonial perquè tots ells han suspès les seves candidatures. El populista mudat ja no té rival. Ara la seva ment està en la reunió que dijous mantindrà amb l'‘speaker’ Paul Ryan, el més alt dels càrrecs republicans al Congrés. Ryan ha dit que encara no està preparat per recolzar Trump a les generals, cosa inaudita que demostra el cisma que viu el partit, i el milionari l'intentarà convèncer perquè canviï de parer.

Aquesta guerra civil que es lliura a les files conservadores ha eclipsat la fractura demòcrata però, com Bernie Sanders va tornar a demostrar ahir a la nit, la divisió dels demòcrates és real i profunda.