TERRORISME A EUROPA

Salah Abdeslam, empresonat en una presó d'alta seguretat a França

L'advocat de l'únic terrorista viu dels atemptats de París afirma que el gihadista "és un pobre imbècil"

 

  / AP

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Eren les 9.05 hores d’ahir quan va arribar a l’aeroport francès de Villacou-blay, als afores de París. Hi va arribar en un helicòpter escortat per tres agents de la unitat d’elit de la Gendarmeria francesa dues hores després que hagués abandonat la presó belga de Beveren, a prop d’Anvers, i en el més total i absolut dels secrets.

Salah Abdeslam, l’únic terrorista supervivent dels atemptats de París que van causar 130 morts el 13 de novembre passat, va ser entregat a les autoritats franceses en virtut d’una euroordre emesa per França el dia 19 de març.

Els jutges instructors li van notificar a primera hora de la tarda la seva imputació per haver participat en una associació terrorista, assassinat i temptativa d’assassinat en banda organitzada, i en van ordenar la detenció provisional. Després va ser portat a la presó d’alta seguretat de Fleury-Mérogis, la presó europea més gran, situada 30 quilòmetres al sud de París. Allà l’esperava un mòdul d’aïllament en el qual estarà permanentment vigilat per personal especialitzat, segons va explicar el ministre de Justícia, Jean-Jacques Urvoas.

Detingut després de quatre mesos de fugida el 18 de març a Brussel·les, aquest francès de 26 anys, descrit pel seu advocat belga, Sven Mary, com «un pobre imbècil de Molenbeek», el barri en el qual es va criar, va evitar seguir el camí suïcida dels nou membres del comando que va sembrar de mort Saint-Denis, les terrasses de l’est parisenc i la sala de concerts Bataclan.

Encara que durant el seu primer interrogatori a Brussel·les va voler minimitzar el seu paper en els atemptats, els investigadors el situen al nucli logístic de la matança gihadista de París. Va ser ell qui va portar en cotxe els tres kamikazes que van saltar pels aires als voltants de l’Estadi de França i durant els sis mesos anteriors als atacs va recórrer mig Europa traslladant gihadistes a Bèlgica.

Abdeslam serà defensat a França per Frank Berton, un mediàtic advocat famós per haver-se enfrontat a casos que suposen un autèntic repte, entre ells el cas Outreau, un sòrdid procés de pedofília, o la defensa d’un islamista implicat en els atemptats de París del 1995.

Notícies relacionades

«UN HOME ABATUT» / «He trobat un home abatut, amb una voluntat real de voler-se explicar tant sobre la seva trajectòria de radicalització com sobre els fets del 13 de novembre i dels dies anteriors i posteriors», ha assenyalat el lletrat a Le Monde. També espera que el procés sigui just i que el seu defensat sigui condemnat «per les coses que ha fet i no per les que no ha fet». Juntament a Berton, l’equip de defensa d’Abdeslam estarà integrat pel seu advocat belga i un segon lletrat francès.

Les víctimes, per la seva banda, confien que l’acusat mantingui la seva paraula i col·labori amb la justícia. «En una mica més de cinc mesos, la cooperació entre França i Bèlgica, que ha tingut problemes per funcionar, ha sigut prou eficaç perquè totes les persones que han participat en els atemptats estiguin mortes o detingudes. Ara esperem que amb el temps Abdeslam parli. No creiem en els miracles ni en una cooperació immediata».