ENTREVISTA A MARIO ISEA BOHÓRQUEZ, AMBAIXADOR DE VENEÇUELA A ESPANYA

"Veneçuela vol que la treguin del debat de Podem. Nosaltres no financem partits"

El diplomàtic adverteix sobre la "ingerència" per part de les autoritats espanyoles en els afers interns del seu país

icoy33609467 barcelona 20 04 2016 entrevista embajador de venez160420184823

icoy33609467 barcelona 20 04 2016 entrevista embajador de venez160420184823 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

Mario Isea Bohórquez, de 64 anys, és des de fa dos anys i quatre mesos l'ambaixador de Veneçuela Espanya. Des que ocupa el càrrec l'han cridat fins a quatre vegades a consultes al Ministeri d'Exteriors a Madrid. L'última després que el president Nicolás Maduro titllés de “porqueria corrupta” el president Mariano Rajoy.

No deu ser un lloc còmode, el seu.

Les relacions han tingut alts i baixos i en aquest moment hi ha alguns desacords. El que demanem és que es respecti el caràcter democràtic del nostre Govern, de les nostres institucions i la no ingerència.

¿Però què ha fet el president Rajoy

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha insultat el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que ha qualificat de racista, colonialista i porqueria corrupta. / ATLAS

El problema no és la forma, sinó el fons. Els mandataris expressen a la seva manera el malestar pel tractament que reben. A Veneçuela tenim un sistema profundament democràtic reconegut internacionalment i volem que això es respecti. Declarar permanentment que a Veneçuela no hi ha democràcia, estimular i recolzar opositors que exerceixen la violència com a mecanisme per dirimir les diferències no ajuda i suposa una actitud agressiva.

"El Govern espanyol  "El Govern espanyol té una actitud agressiva amb Veneçuela"

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Margallo, ha dit que l'ambaixador espanyol tornarà a Caracas quan Maduro doni mostres de “continència verbal”…

Jo no interpretaré les declaracions del canceller. El Govern espanyol està en el seu dret de cridar el seu ambaixador i dir-li que torni quan ho cregui convenient. El que ha plantejat permanentment el president Maduro és que deixi d'interferir en els nostres assumptes.

¿Veneçuela va donar diners a la Fundació Centre d'Estudis Polítics i Socials, germen del partit Podem?

Aquest és un tema que ja està aclarit i superat per tothom. El que es pretén és instrumentalitzar Veneçuela en la problemàtica interna electoral o en la formació de govern. Nosaltres demanem que ens treguin d'aquest debat. Els espanyols decidiran el que volen que sigui Espanya. Veneçuela no finança partits polítics.

El Suprem veneçolà ha tombat la llei d'amnistia i reconciliació nacional votada pel Parlament dominat per l'oposició. ¿Hi pot haver reconciliació nacional mentre destacats dirigents opositors segueixen a la presó?

"A Veneçuela "A Veneçuela no hi ha presos polítics: la llei d'amnistia és una aberració"

El 2007 el president Hugo Chávez va promulgar una llei d'amnistia. En aquesta oportunitat es va amnistiar diversos polítics que havien participat en l'intent de cop d'Estat contra Chávez el 2002, entre ells Leopoldo López (actualment a la presó). La llei aprovada per l'Assemblea Nacional és una aberració jurídica que cap constitucionalista avalaria. No és una llei d'amnistia, més aviat sembla una llei d'autoperdó i d'impunitat. A Veneçuela no hi ha presos polítics

La societat veneçolana està cada vegada més polaritzada…

El problema no és la polarització perquè és normal que en els sistemes democràtics hi hagi debats sobre models polítics, econòmics i socials. El problema és que s'exerceixi pressió i es produeixi la ingerència de poders fàctics que promoguin sortides violentes.

La caiguda del preu del petroli deixa Veneçuela en una situació econòmica molt difícil, un escenari propici perquè es pugui produir un esclat social.

No és la primera vegada que es produeix una caiguda del preu del petroli, ja n'hi va haver una altra fa sis anys i es va superar. Hi ha una tendència mundial a provocar la caiguda de les matèries primeres en general. I això està perjudicant l'economia de Veneçuela, de Rússia, de Mèxic, de Colòmbia, de l'Equador, de molts països del món. Sens dubte a Veneçuela hi ha problemes econòmics i hi ha certs sectors que els promouen. Aspirem a evitar que hi hagi cap esclat social i que els que el vulguin promoure deixin de fer-ho.

"Al meu país hi ha certs sectors "Al meu país hi ha certs sectors que promouen els problemes econòmics"

¿Preocupa a Veneçuela el desglaç entre Cuba i els Estats Units?

Durant molt temps, Veneçuela ha sigut solidària amb Cuba. Hem condemnat l'embargament, que encara es manté perquè no depèn d'Obama sinó del Congrés. Nosaltres som optimistes perquè som un país amb reserves naturals, amb experiència, amb un gran capital humà jove.

Notícies relacionades

A l'Argentina ha guanyat la dreta amb Mauricio Macri; Evo Morales ha perdut l'últim referèndum; Dilma Rousseff està a la corda fluixa i el chavisme va sortir derrotat en les últimes legislatives. ¿L'esperit bolivarià s'està ensorrant?

El neoliberalisme aprofita les situacions difícils per obrir-se camí. El cas del Brasil és tètric. (L''impeachment') és un intent per prendre el control de l'economia brasilera, que és una de les cinc o sis més importants del planeta. Es tracta d'una ofensiva global perquè s'han adonat que la població ha desenvolupat la consciència de no tornar a ser el pati de darrere de ningú. Els nostres processos són imparables i el llegat del bolivarisme perdura en la consciència dels pobles.