JUDICI POLÍTIC AL GEGANT SUD-AMERICÀ

La Cambra de Diputats del Brasil aprova l''impeachment' a Dilma Rousseff

El Senat haurà de decidir ara si ratifica la decisió i obre el procés per destituir la presidenta

Els rumors d'eleccions anticipades i la candidatura de Lula comencen a sonar com a sortida a la crisi

BRA80 SAO PAULO (BRASIL), 17/04/16.- Una multitud celebra hoy, domingo 17 de abril de 2016, la decisión de la Cámara de Diputados de que el proceso que puede llevar a la destitución de Rousseff llegue al Senado, en Sao Paulo (Brasil). El Partido de los Trabajadores (PT), nacido como fuerza obrera y marxista que llegó al Gobierno en 2003 con Luiz Inácio Lula da Silva, ha quedado a un paso del mismo abismo frente al que la Cámara Baja dejó hoy a la presidenta Dilma Rouseff. EFE/ Sebastião Moreira / Sebastião Moreira (EFE)

BRA80 SAO PAULO (BRASIL), 17/04/16.- Una multitud celebra hoy, domingo 17 de abril de 2016, la decisión de la Cámara de Diputados de que el proceso que puede llevar a la destitución de Rousseff llegue al Senado, en Sao Paulo (Brasil). El Partido de los Trabajadores (PT), nacido como fuerza obrera y marxista que llegó al Gobierno en 2003 con Luiz Inácio Lula da Silva, ha quedado a un paso del mismo abismo frente al que la Cámara Baja dejó hoy a la presidenta Dilma Rouseff. EFE/ Sebastião Moreira
brasil4

/

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / RIO DE JANEIRO

En una interminable sessió de més de sis hores de durada, la Cambra dels Diputats del Brasil ha decidit aquesta matinada donar continuïtat al judici polític 'impeachment' a la presidenta del país, Dilma Rousseff. Per 367 vots a favor i només 137 en contra, l'oposició de la democràcia més gran d'Amèrica Llatina ha posat a la corda fluixa la líder del Partit dels Treballadors (PT) que haurà de jugar-se el seu futur en la votació del Senat el pròxim mes de maig. Serà llavors quan els 81 membres de la Cambra alta podrien ratificar la decisió de la Cambra i obrir el procés per destituir Rousseff. Això comportaria la suspensió temporal del seu mandat per espai de 180 dies. 

Una situació que deixaria l'actual vicepresident Michel Temer, del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB), com a president interí durant la celebració dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro que se celebraran el pròxim agost. "Hem perdut perquè els colpistes comandats per Cunha han sigut més forts, però seguim amb el cap alt i amb ganes de lluitar", ha afirmat el líder del PT a la Cambra dels Diputats, Afonso Florence, en referència al polèmic president de la Cambra dels Diputats, Eduardo Cunha

De fet, les teories que apunten que Cunha hauria utilitzat el procés per assegurar la congelació de les investigacions en contra seu de l'operació Lava Jato no han parat d'aflorar en les últimes hores. Així ho va apuntar el diputat del Partit Socialisme i Llibertat, Ivan Valente, que va assegurar que "els maletins" a Brasília haurien decidit la traïció de partits com el Partit Progressista (PP) i el Partit Socialista Democràtic (PSD). Uns vots "robats" que van acabar per decidir la votació a favor de l'oposició.

CONGRÉS SOTA SOSPITA

No en va, en els últims dies Rousseff es va referir als líders del PMDB com els "caps de la conspiració" al Brasil, una denúncia compartida pel director de l'Organització dels Estats Americans (OEA), Luis Almagro, que va reconèixer la seva "extrema preocupació" davant la possibilitat que polítics assenyalats per la corrupció poguessin consumar la destitució de la presidenta brasilera. 

"Que es jutgi una persona que no està imputada, ni investigada, ni acusada demostra que estem en un món en què els paràmetres ètics s'han invertit completament", ha resumit l'uruguaià. I és que, com va assenyalar recentment el diari nord-americà 'The New York Times', el Congrés que podria acabar amb els més de 13 anys de governs del PT té un 60% dels seus membres investigats per la justícia.

ESPERPENT PARLAMENTARI

Notícies relacionades

El cert és que més enllà del resultat, la votació de l''impeachment' al Brasil serà recordada per l'espectacle esperpèntic ofert per la majoria dels 513 diputats brasilers. Com si fos un partit de futbol, els parlamentaris de les diferents regions no han dubtat a enfundar-se en les banderes dels seus estats, cantar himnes regionals, insultar, llançar confeti o interrompre els seus companys oficialistes amb esbroncades i empentes. Els crits de "Lula i Rousseff a la presó" o "per Jesucrist vencerem el mal" tampoc han faltat des de la tribuna davant la passivitat del president de la Cambra baixa, Eduardo Cunha, que en cap moment ha retirat la paraula als exaltats. Una mostra més del caràcter cada vegada més extrem que ha pres un judici polític al qual cada vegada més especialistes anomenen "cop parlamentari" a l'estil del que va passar al Paraguai i Hondures.

Mentrestant, envoltada dels milers de manifestants a favor de l''impeachment' que s'han donat cita davant el Congrés Nacional a Brasília, la presidenta Rousseff ha observat la votació en companyia de l'expresident Luiz Inácio 'Lula' da Silva a la biblioteca del Palau de Planalto. "¿Com pot dir algú que vol acabar amb la corrupció mirant Eduardo Cunha?", hauria declarat una atònita Rousseff segons apunta el diari 'Folha de São Paulo'. La mateixa publicació assenyala, a més, que l'estratègia del PT a partir d'ara serà ferma: apel·lar a la convocació d'unes eleccions presidencials anticipades que permetin a l'expresident Lula presentar la seva candidatura abans de finals del 2016, és a dir coincidint amb les municipals d'octubre. Rousseff ho sap, és hora de deixar pas al seu mentor i verdader líder del seu partit. Les eleccions anticipades i la promesa d'un Lula renascut sonen ara com l'única sortida digna per a un mandat que ja té data de caducitat.