CRISI HUMANITÀRIA A EUROPA

Tsipras qualifica de "vergonyosa" l'actuació de la policia macedònia amb els refugiats

Grècia acusa el Govern de Skopje d'"ús excessiu de la força" durant la repressió contra centenars de refugiats que van intentar travessar aquest diumenge la frontera de Macedònia

IDO103  Idomeni  Greece   10 04 2016 - A migrant tries to avoid tear gas smoke thrown by riot police officers of the Former Yugoslav Republic of Macedonia  FYROM  during a protest on the Greek side of the border  in the makeshift camp for refugees of Idomeni  northern Greece  10 April 2016  FYROM s police officers used tear gas to disperse migrants demanding the opening of the borders on the Greek side   Protestas  Grecia  EFE EPA STR BEST QUALITY AVAILABLE

IDO103 Idomeni Greece 10 04 2016 - A migrant tries to avoid tear gas smoke thrown by riot police officers of the Former Yugoslav Republic of Macedonia FYROM during a protest on the Greek side of the border in the makeshift camp for refugees of Idomeni northern Greece 10 April 2016 FYROM s police officers used tear gas to disperse migrants demanding the opening of the borders on the Greek side Protestas Grecia EFE EPA STR BEST QUALITY AVAILABLE / STR (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va qualificar ahir de «vergonyós» i indigne l’ús de gasos lacrimògens i de pilotes de goma per part de la policia de Macedònia contra els centenars de refugiats que van intentar travessar diumenge passat la frontera greco-macedònia a Idomeni. Les forces de l’ordre macedònies van utilitzar «gas lacrimogen i pilotes de goma contra persones que no constituïen cap amenaça, que no anaven armades». «És una vergonya per a la civilització europea i per als països que volen formar part d’aquesta civilització», va assenyalar Tsipras durant una roda de premsa al costat del seu homòleg portuguès, António Costa, que es troba de visita oficial a Grècia.

    El president grec, Prokopis Pavlópulos, també va criticar amb duresa l’actuació policial al país veí, la va qualificar d’«inacceptable» per a un país que «aspira a unir-se a la Unió Europea i a l’OTAN», i va assegurar que aquesta actitud «no té lloc» ni a la UE ni en l’organització transatlàntica.

    L’actuació policial, condemnada també per l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), va causar un agre intercanvi d’acusacions entre Macedònia i Grècia. L’exrepública iugoslava va retreure a la policia grega la seva passivitat davant l’acció protagonitzada a la desesperada pels refugiats. «La policia grega no va intentar en cap moment intervenir ni posar fi als incidents», va afirmar el Ministeri de l’Interior macedoni en un comunicat. Grècia, per la seva part, havia acusat prèviament la policia macedònia d’«ús excessiu de la força».

GASOS / Més de 300 immigrants van haver de rebre atenció mèdica després de l’ús de gasos lacrimògens durant l’actuació policial per reprimir l’intent dels concentrats d’entrar per la força a Macedònia, en què també es van fer servir pilotes de goma, tot i que la policia macedònia va insistir a desmentir aquest extrem. Segons Skopje, en els incidents van resultar ferits lleus 23 agents, mentre que diversos vehicles oficials van quedar destrossats.    

Notícies relacionades

    Segons Metges sense Fronteres, entre els atesos després de l’actuació policial, 200 ho van ser per intoxicacions a causa de gasos lacrimògens, 30 per impactes de boles de goma i 20 més per un altra mena de ferides. MSF va informar que tres dels ferits per pilotes de goma eren nens, que van rebre seriosos impactes al cap. Els incidents de diumenge van començar a partir d’un rumor que es va estendre després de la distribució d’un fullet manuscrit en àrab que convidava els refugiats a reunir-se davant la tanca perquè la frontera s’anava a obrir. 

    Prop d’11.000 immigrants, entre ells refugiats que fugen de les guerres al Pròxim Orient, continuen bloquejats des del mes de febrer a Idomeni, on esperen seguir el seu periple cap a Europa Occidental.