ALERTA A BÈLGICA

Els controls de seguretat sembren el caos a l'accés a l'aeroport de Brussel·les

El metro reobre una dotzena d'estacions més i el Govern eleva a 1.800 els soldats desplegats per garantir la seguretat a la capital belga

 

  / AFP / THIERRY ROGE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Aquest dimarts ja es compleixen tres setmanes dels atemptats gihadistes a Brussel·les contra l'aeroport de Zaventem i l'estació de metro de Maelbeek, en què van morir 32 persones, però la ciutat encara està lluny de recuperar la calma i la normalitat. Els controls de seguretat addicionals implantats a l'aeròdrom han sembrat aquest dilluns, primer dia després de les vacances escolars de Pasqua, el caos circulatori als accessos a una infraestructura bàsica i han generat fortes pertorbacions a l'autovia de circumval·lació que envolta la capital belga.

Quilòmetres i quilòmetres de fileres que han fet que molts passatgers optessin per baixar dels taxis i els vehicles que els conduïen a l'aeroport per recórrer, amb la maleta a la mà, els últims metres a peu per la cuneta. Una realitat que es podria repetir els pròxims dies si els controls no s'agilitzen. I és que cada vegada són més les aerolínies que operen des de Zaventem. Aquest dilluns estan programats 448 vols -348 divendres, 280 dissabte i 364 diumenge- i l'activitat anirà augmentant els pròxims dies. A partir d'aquest dimarts s'esperen diàriament entre 450 i 600 vols, i amb l'estació de tren encara tancada, la principal via d'entrada segueix sent l'autopista, ja sigui amb el cotxe privat, el taxi o l'autobús.

XARXA DE METRO

Notícies relacionades

L'aeroport no és l'únic espai de transport públic al qual li costa recuperar la normalitat a la capital belga. Des d'aquest dilluns hi ha una dotzena d'estacions de metro més obertes i els metros circularan a més amb un horari prolongat, entre les 7 del matí i les 9 del vespre. Això significa que 51 de les 69 estacions que té la xarxa de metro de Brussel·les ja estan en funcionament, encara que les 18 tancades, entre les quals hi ha la parada de Maelbeek atacada pels terroristes, seguiran així fins a nova ordre.

Prova, però, que la preocupació sobre possibles nous atemptats és gran és la decisió de les autoritats belgues d'incrementar el nombre de soldats desplegats als carrers. El Govern ha donat via lliure al desplegament de 300 militars suplementaris per reforçar la seguretat als carrers, principalment a les estacions de metro. Gilles van Oosthuijze, del sindicat liberal, ha aprofitat aquest anunci per denunciar la falta de mitjans materials i equipament, ja que els soldats s'han de prestar els cascos quan acaben els torns i les armilles antibales segueixen sent les que els han deixat els americans.