EL DRAMA DELS REFUGIATS

Macedònia reprimeix amb gasos lacrimògens l'intent dels refugiats de travessar la frontera

La guàrdia fronterera ha respost a l'atac amb pedres de més d'un centenar de persones acollides a Idomeni

L'origen de la revolta ha sigut un fullet manuscrit en àrab que anunciava que la tanca s'obriria

afp 9i7k1

afp 9i7k1 / BULENT KILIC (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La guàrdia fronterera macedònia ha reprimit amb gasos lacrimògens l'intent de més d'un centenar d'immigrants i refugiats de travessar per la força la frontera des del campament d'Idomeni a Grècia, informen els mitjans hel·lens.

Els incidents s'han iniciat a partir d'un rumor que ha sorgit arran de la distribució d'un fullet manuscrit escrit en àrab, en què es convidava els refugiats a reunir-se davant la tanca perquè obririen la frontera. Mentre la policia macedònia aclaria a un petit grup de persones que això no passaria, altres han començat a llançar pedres contra les forces frontereres, que han contestat llançant gasos lacrimògens.

Aquest tipus d'incidents es produeixen en les últimes setmanes amb regularitat i solen ser fullets o missatges a les xarxes socials àrabs els que els desencadenen.

CAMPANYA D'INFORMACIÓ

El Govern ha reforçat la seva campanya d'informació, tant a Idomeni, que aquest matí acollia 11.219 persones, com al port atenès del Pireu, on n'hi havia 4.500, per convèncer els refugiats que se'ls traslladi a centres d'acollida organitzats.

Tot i que en un nou fullet s'explica que en aquests centres els immigrants i refugiats podran presentar les seves sol·licituds d'asil o de reubicació a altres països, tasca àrdua si no s'està en algunes d'aquestes instal·lacions, fins al moment són molt pocs els que han accedit a traslladar-s'hi. 

ABANS DE LA PASQUA ORTODOXA

Notícies relacionades

Aquest nou fullet, llançat pel ministeri de Marina Mercant en àrab, farsi, grec i anglès, ha començat a distribuir-se aquest diumenge al port del Pireu. El ministeri demana als refugiats "respectar les lleis del país que els ofereix allotjament i fa tot el possible per ajudar-los", i cooperar amb els guardacostes perquè "d'aquí pocs dies el port serà evacuat".

El Govern vol veure buit el port abans que comenci l'activitat turística de la Pasqua ortodoxa. La matinada passada es va produir un nou xoc entre diferents grups d'immigrants i refugiats al port, que va acabar amb un ferit per una ganivetada.