CORRUPCIÓ A L'ARGENTINA

Un fiscal decideix investigar Cristina Kirchner per blanqueig de diners

La mesura es va adoptar després de conèixer-se el testimoni d'un antic 'playboy' "penedit" que ja va assenyalar un magnat arrestat per la mateixa causa

mbenach31966942 argentinian president cristina fernandez de kirchn160226201406

mbenach31966942 argentinian president cristina fernandez de kirchn160226201406 / EITAN ABRAMOVICH

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El fiscal Guillermo Marijuan ha considerat aquest dissabte que l'expresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner i el seu ministre d'Obres Públiques, Julio De Vido, són, a més des 13 persones més, susceptibles de ser investigats en el marc d'una ressonant causa de blanqueig de diners. La resolució ha provocat una forta polèmica política. Es coneix quatre dies abans de la primera presentació de Fernández de Kirchner davant un tribunal, però per una altra causa relacionada amb la fixació de preu del dòlar pel Banc Central.

Marijuan mai ha amagat el seu aversió als Kirchner: va encapçalar la manifestació en homenatge al fiscal Alberto Nisman, que havia acusat l'aleshores mandatària de buscar la impunitat dels iranians presumptament involucrats en l'atemptat terrorista contra la mutual jueva de Buenos Aires que va provocar 83 morts el 1994. Tres anys enrere, els organismes defensors de drets humans havien denunciat Marijuan per “mal exercici” en les causes contra militars acusats de delictes de lesa humanitat.

Però, amb el canvi d'aire polític, el fiscal ha tornat als primers plans. Marijuan va considerar que l'expresidenta ha de ser investigada després d'escoltar el testimoni d'un detingut que es va desdir més d'una vegada en els últims mesos però que ara busca emparar-se en la figura del “penedit” per dir tota la veritat.

CONFESSIONS D'UN 'EXPLAYBOY'

Es tracta del 'playboy' Leonardo Fariña, que, d'acord amb els mitjans de premsa, va explicar el que sabia sobre la financera, a qui es coneix com 'La Rosadita', sobrenom que és un diminutiu de la seu del Poder Executiu, la Casa Rosada. Aquesta financera se situa en el centre de la causa per blanqueig de diners per la qual ja ha sigut arrestat el multimilionari Lázaro Báez,Lázaro Báez un empresari de la construcció amic dels Kirchner que guanyava totes les licitacions d'obra pública.

Fariña va assegurar haver transportat 55 milions d'euros de Báez a l'estranger. A més, segons va assenyalar el diari 'La Nación', va aportar dades sobre ordinadors, telèfons mòbils i arxius que documenten la seva relació amb els fons negres de Báez.

El jutge Sebastián Casanello, a càrrec de la causa, no havia trobat fins al moment vinculacions concretes entre Báez i els Kirchner, més enllà de les reiterades denúncies de sectors de l'oposició que assenyalen l'empresari com el seu testaferro. Abans que Fariña tornés sobre els seus passos i demanés ser considerat un “penedit”, la ruta de Báez portava només a Suïssa i a Nevada, Estats Units.

Notícies relacionades

Els comptes de Nevada haurien sigut oberts mitjançant societats creades per Mossack-Fonseca, el mateix despatx utilitzat pel president Mauricio Macri, a qui el fiscal Federico Delgado va decidir també investigar a partir de les revelacions dels 'papers de Panamà'. Delgado vol saber si Macri “va ometre maliciosament” la seva participació en aquestes firmes en la seva declaració jurada.

NOU MESURES DE PROVA MÉS

Després de la declaració de Fariña, el jutge de la causa, Sebastián Casanello, va disposar que es portin a terme nou mesures de prova per determinar si els pot utilitzar com a elements de càrrec contra els altres imputats. “'Charlie Hebdo' va il·lustrar millor que ningú el cinisme de la situació: 'Je suis Panama', diuen els cartells d'una manifestació de milionaris. Aquí, a l'Argentina, el kirchnerisme residual interpreta que l'empresa 'offshore' del president Mauricio Macri fa innocent Cristina. Un raonament curiós i fal·laç”, va assenyalar el periodista Jorge Lanata, el principal impugnador mediàtic del kirchnerisme.