EN UNA GUARDERIA INFANTIL

Fidel Castro reapareix en públic en un homenatge a la desapareguda Vilma Espín

L'expresident cubà departeix amb alumnes i mestres sobre la dona del seu germà Raúl, desapareguda el 2007 i considerada una de les heroïnes de la Revolució

Fidel Castro reapareix en públic en una guarderia. / ATLAS

Fidel Castro reapareix en públic en una guarderia.
 

/

2
Es llegeix en minuts

L'expresident de Cuba, Fidel Castro, ha reaparegut aquest dijous en públic a l'Havana, en un acte d'homenatge a Vilma Espín, esposa del seu germà Raúl, que va morir l'any 2007 i considerada una de les heroïnes de la Revolució, segons ha informat la televisió estatal de l'illa.

Fidel Castro, que a l'agost complirà 90 anys, va visitar el complex educacional Vilma Espín de l'Havana on, juntament amb alumnes i mestres de cercles infantils i ensenyament primari, va participar en un homenatge a la fundadora de la Federació de Dones Cubanes (FMC) en la jornada en què se celebra el 86 aniversari del seu naixement.

El noticiari de la televisió estatal va divulgar imatges i declaracions del líder de la revolució cubana durant aquest acte, en què Fidel Castro va sostenir una trobada amb alumnes i mestres amb qui va parlar sobre temes relacionats amb l'educació, la salut i l'alimentació.

En les imatges televisives, es veu Fidel Castro amb bon aspecte, vestit amb una jaqueta esportiva de color blanc, amb gorra negra en un dels plans, i departint, sempre assegut, de forma animada amb el seu auditori.

"Estic segur que un dia com avui Vilma estaria molt contenta perquè estaria veient per què va sacrificar la seva vida", va dir Fidel Castro en referència a la feina d'Espín a favor de l'educació i dels nens, ja que va ser la creadora dels "cercles infantils", com s'anomena les guarderies a Cuba. "Tothom qui mor lluitant per la revolució va deixant energia en el camí, va deixant l'esforç i la lluita per això", va afegir.

PRIVILEGI

L'expresident cubà va qualificar de "privilegi" poder comptar a Cuba amb escoles com la que va visitar aquest dijous, ja que aquest tipus de centres, va dir, "es va acostant a una espècie de somni". "Mirava de recordar si coneixia algun lloc on existís una escola com aquesta. No trobo aquest lloc", va afegir.

El centre educatiu que va visitar Fidel Castro i que porta el nom de Vilma Espín es troba en el barri de la Playa, a l'Havana, va ser inaugurat fa tres anys, el 9 d'abril del 2013, i el seu ensenyament comprèn des del cicle de cercle infantil fins a l'educació primària i a partir del pròxim curs s'hi incorporarà la secundària.

L'ÚLTIMA APARICIÓ, EL 2014

La d'aquest dijous és la primera reaparició pública de Fidel Castro des del 9 gener del 2014, fa més de dos anys, data en què va assistir personalment a la inauguració de l'estudi d'art de l'artista plàstic Alexis Leyva 'Kcho', ubicat al barri del Romerillo de l'Havana.

Notícies relacionades

Fidel Castro es va retirar del poder l'any 2006 a conseqüència d'una greu malaltia i va delegar en el seu germà Raúl la presidència del país. En els últims deu anys les seves aparicions públiques han sigut molt esporàdiques, tot i que segueix publicant alguns articles a la premsa oficial, l'últim d'ells divulgat el 28 de març sobre la visita del president dels EUA, Barack Obama, i en què va dir que "Cuba no necessita regals de l'imperi".

VISITES FREQÜENTS

En el seu retir, Fidel Castro rep amb certa freqüència al seu domicili personalitats estrangeres que visiten l'illa. Des de començament del 2016, l'ancià líder revolucionari ha rebut les visites de l'expresident uruguaià José Mujica, el gener passat; el patriarca de l'Església Ortodoxa Russa, Cirilo, al febrer; o el governant veneçolà, Nicolás Maduro, que va ser a Cuba al març en vigílies de l'arribada d'Obama al país caribeny.