INFORME DEMOLIDOR

Més de 1.600 persones van ser executades el 2015 al món, la xifra més alta des del 1989

El 89% de les penes capitals es van aplicar a l'Aràbia Saudita, l'Iran i el Pakistan, segons l'informe d'Amnistia Internacional

penamuerteok

penamuerteok
Augment de les penes de mort a tot el món.

/

3
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

«Aquesta matança s’ha d’acabar». Així de contundent es va mostrar Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional (AI), el dia que presentava l’últim informe de l’oenagé sobre l’aplicació de la pena de mort al món durant el 2015. Un document demolidor gràcies al qual es comprova que les execucions de penes de mort han augmentat més del 50% respecte del 2014. Cal remuntar-se 25 anys enrere, al 1989, per trobar una xifra tan alta com la de l’any passat.

I això que no s’han comptabilitzat la penes capitals aplicades a la Xina, un autèntic secret d’Estat per a Pequín. AI, que situa el gegant asiàtic en el número u de la llista a escala mundial, estima que són «milers». «No tenim interès a comentar (aquest informe)», va dir al diari Daily News el portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Lu Kang, que va qualificar l’estudi d’«injust» i gens objectiu.

El document assenyala que el 89% de les 1.634 persones executades l’any passat –contra les 1.061 del 2014– ho van ser a l’Aràbia Saudita, l’Iran i el Pakistan, i en molts casos per tràfic de drogues, corrupció, adulteri o blasfèmia, delictes que «el dret internacional no reconeix com a majors», diu Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya. Ribas recorda que en aquests països proliferen els judicis injustos i les confessions sota tortura. «Sostenen que la pena de mort contribueix a fer que hi hagi menys delictes, una premissa que és falsa», afegeix. Per acabar amb la vida dels condemnats s’utilitza la forca, l’afusellament, la decapitació o la injecció letal.

El país que encapçala la llista d’AI és l’Iran, amb 977 ajusticiats, la majoria per narcotràfic, mentre que al Pakistan van ser 320 les persones enviades a la forca, el nombre més alt registrat mai en aquest país. A l’Aràbia Saudita, les execucions van ser 158 (un 76% més respecte del 2014). Alguns dels cadàvers de les víctimes es van exhibir en públic.

EXECUCIÓ DE MENORS

Una altra de les característiques dels règims de Riad, Teheran i Islamabad és l’execució de joves que van ser detinguts quan eren menors d’edat. El 2015 es van portar a terme cinc d’aquestes execucions al Pakistan i quatre a l’Iran, un fet que viola «el dret internacional», sosté AI.

Dels 25 països del món on es va aplicar el 2015 la pena capital (tres més que el 2014), l’informe constata un «notable augment» de les execucions a Egipte i Somàlia. L’organització de defensa de drets humans assenyala que no ha pogut comptabilitzar execucions  a Corea del Nord ni a Síria.

Notícies relacionades

Als països occidentals, l’informe es deté als Estats Units, amb 28 casos, una xifra que és la menor registrada des del 1991. En qualsevol cas, els EUA formen part de la llista dels «cinc principals botxins del món el 2015».

Malgrat aquest panorama desolador, l’informe revela dades que apunten certa esperança. En 140 països del món no s’aplica la pena de mort, i d’ells, en 102 l’han abolit per llei. «Afortunadament, l’abolicionisme avança», afirma Ribas, que recorda que el 1977 tan sols 16 estats havien abolit completament la pena capital. Sigui com sigui, hi ha molt feina per fer. 

Menors al corredor de la mort

Un cas semblant és de l'iranià Barzan Nasrol·là Zadeh, un jove sunnita de la minoria kurda de l'Iran, que ha sigut sentenciat a mort acusat d'"enemistat amb Déu”, “tenir connexions amb grups salafistes” i haver participant en plans per assassinar un clergue. Zadeh va ser detingut quant tenia 17 anys. Segons l'ONU hi ha almenys 160 menors al corredor de la mort de l'Iran.