Fidel Castro, sobre la visita d'Obama: "No necesistem que l'imperi ens regali res"

L'expresident cubà critica amb duresa el discurs del president nord-americà a l'Havana

Fidel Castro, sobre la visita d'Obama: "No necesistem que l'imperi ens regali res"

EFE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Barack Obama va anar la setmana passada a Cuba per enterrar la destral de guerra i obrir un nou capítol en la complicada història entre dos dels grans protagonistes de la guerra freda, però tampoc a l'illa tothom està disposat a aparcar el passat encara que sigui per pur pragmatisme. Fidel Castro ha carregat aquest dilluns contra la visita d'Obama en una carta publicada al diari oficialista 'Granma'. En el primer pronunciament des de la visita, el líder de la Revolució del 1959 ha recuperat els vells greuges i ha titlla d'“ensucrades” les paraules del president dels Estats Units al Gran Teatro de l'Havana. “Som capaços de produir els aliments i les riqueses materials que necessitem”, ha escrit Castro als 89 anys. “No necessitem que l'imperi ens regali res”.

Entre els exiliats cubans de Miami hi predomina la idea que res canviarà políticament a Cuba mentre Fidel segueixi viu. I les seves “reflexions”, amb el títol de “Germà Obama”, donen un cert pes a aquesta idea. La missiva denuncia “el bloqueig despietat que ja dura 60 anys” i “els atacs mercenaris” a vaixells, ports o avions cubans. També li retreu a Washington “l'ajuda de Reagan i Israel” a la “Sud-àfrica racista” de l'apartheid perquè obtingués armes nuclears i s'estén en la fracassada invasió de Bahía de Cochinos, llançada el 1961 per l'Administració de Kennedy. “Res podrà justificar aquell traïdor atac que va costar al nostre país centenars de baixes entre morts i ferits”.

NO HI VA HAVER REUNIÓ

Obama no va arribar a reunir-se durant els dos dies d'estada a l'illa amb Fidel, que va transferir el poder al seu germà Raúl el 2008, i la jerarquia del règim es va esforçar amb petits gestos per treure d'alguna manera rellevància a l'esdeveniment històric. El president cubà, per exemple, no va anar a rebre Obama a l'aeroport, però sí que el va acompanyar en el comiat.

Notícies relacionades

Referint-se al discurs que va oferir per a la població cubana, Fidel li retreu que només recordés el passat esclavista de les dues nacions sense recordar els indígenes. “Les poblacions natives no existeixen en absolut en la ment d'Obama. Tampoc diu que la discriminació racial va ser escombrada per la Revolució, que el retir i el salari de tots els cubans van ser decretats per aquesta abans que el senyor Barack Obama fes 10 anys”. I després de reproduir algunes paraules del nord-americà, com aquelles en què cridava a oblidar-se del passat, afegeix: “Se suposa que cadascun de nosaltres corria el risc d'un infart a l'escoltar aquestes paraules del president dels EUA”.

El to és per moments desafiador i al llarg de la carta queda clara la incomoditat de Fidel amb la pretensió nord-americana d'esgrimir la seva visió sobre el futur de Cuba. “Que ningú es faci la il·lusió que el poble d'aquest noble i abnegat país renunciarà a la glòria i els drets, i a la riquesa espiritual que ha guanyat amb el desenvolupament de l'educació, la ciència i la cultura”, escriu Castro.