EUA mata el cap de les Finances de l'Estat Islàmic

El Pentàgon confirma la mort d'Abdul-rahman Mustafà al-Qaduli, responsable de planificar atemptats a l'estranger

Bèlgica ha anunciat que se suma a la coalició que està bombardejant posicions de l'EI

icoy33311216 abd al rahman mustafa al qaduli   abdel rahman mus160325161331

icoy33311216 abd al rahman mustafa al qaduli abdel rahman mus160325161331

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els bombardejos dels Estats Units estan fent efecte en el lideratge de l'Estat Islàmic (EI). Així ho creu el Pentàgon. Un dels atacs llançats aquesta setmana a Síria ha acabat amb el cap de les finances de l'organització, que, a més, era un dels responsables de planificar atemptats a l'estranger, segons ha confirmat el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter. “Estem eliminant sistemàticament el gabinet de l'EI”, ha dit Carter en una compareixença a Washington. 

A la mort d'Abdul-rahman Mustafà al-Qaduli, també conegut com a Haji Imam, s'hi ha de sumar la del txetxè Abu Omar al-Xixani, abatut fa unes setmanes també a Síria. Al-Xixani ocupava aparentment el càrrec de 'ministre' de la Guerra en l'organització terrorista.

“Escapçar el lideratge és necessari, però saben que està lluny de ser suficient perquè als líders se'ls reemplaça”, ha explicat Carter. “Aquests líders feia molt de temps que hi eren, són veterans i tenen experiència, així que és important eliminar-los”.

Per Al-Qudali, el Departament de Justícia havia ofert set milions de dòlars a canvi d'informació que conduís a capturar-lo. La seva trajectòria era coneguda a Washington perquè va formar part d'Al-Qaida a l'Iraq abans que acabés convertint-se amb els anys a l'Estat Islàmic i va estar “estretament associat i vinculat amb Al-Zarkaui”, el jordà que va liderar l'organització de Bin Laden al país àrab després de la invasió nord-americana. Conegut per les decapitacions i altres mètodes brutals, Zarkaui va morir en un bombardeig nord-americà el 2006.

ATEMPTATS A BRUSSEL·LES

Notícies relacionades

Carter no va saber respondre a la pregunta de si Al-Qudali va estar involucrat en els atemptats de Brussel·les, però sí que va dir que el pèndol de la guerra contra l'EI “està clarament a la nostra banda”. Aquesta mateixa setmana l'aviació nord-americana, recolzada per tropes iraquianes, ha recuperat diversos poblets del nord de l'Iraq que estaven sota el control dels gihadistes. Bèlgica ha anunciat que se suma a la coalició que, liderada pels Estats Units, bombardeja posicions de l'EI.

I a Síria, l'Exèrcit de Baixar al-Assad va aconseguir finalment entrar a la històrica ciutat de Palmira després d'una llarga batalla en què va comptar amb el suport de l'aviació russa. Segons algunes fonts, les tropes de l'EI no han portat a terme una sola acció ofensiva amb èxit des de fa nou mesos. “No lluiten. Només envien cotxes bomba i després retrocedeixen”, li ha dit al 'The Washington Post' un comandant de les forces antiterroristes iraquianes.