NOVA ERA A LES RELACIONS EUA-CUBA

Castro demana a Obama el final de l'embargament

"El futur de Cuba l'han de decidir els cubans", diu el dirigent nord-americà

"Doni'm la llista de presos polítics per deixar-los anar", contesta el líder cubà a un periodista

Raúl Castro rep Barack Obama al Palau de la Revolució. / AFP / N. KAMM / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El que no fa tant era impensable segueix fent-se realitat a l'Havana. El president dels Estats Units, Barack Obama, està mantenint aquest dilluns una reunió bilateral amb el seu homòleg cubà, Raúl Castro, al Palau de la Revolució, on per primera vegada en la història ha sonat l'himne nord-americà.

Castro ha demanat a Obama l'aixecament de l'embargament econòmic que pesa sobre l'illa des de fa més de cinc dècades, que ha qualificat com el principal obstacle per al "desenvolupament econòmic" de Cuba,  admetent que el gran obstacle amb què topa el president nord-americà per posar-hi fi és el Congrés. I també li ha reclamat el final de l'"ocupació il·legal" de Guantánamo. El dirigent ha qualificat els passos fets per Obama com a "positius però insuficients".

El dirigent nord-americà s'ha compromès a seguir treballant pel final de l'embargament i ha subratllat que "Cuba és una nació sobirana" i que seran els cubans els que decidiran el futur de Cuba. Obama ha afirmat que ha abordat "de forma franca" el tema dels drets humans a Cuba amb Castro. Sobre l'embargament, ha insistit a dir que "s'acabarà", però no pot dir quan.

Els dos dirigents han comparegut de forma conjunta davant la premsa després de la seva trobada i, en contra del que s'havia anunciat, han admès preguntes. Un dels moments més tensos s'ha produït quan un periodista ha preguntat al dirigent cubà pels presos polítics i aquest, visiblement enfadat, li ha contestat: "Doni'm la llista dels presos polítics per deixar-los anar". 

Els dos mandataris s'han trobat dins del palau i s'han fet una càlida encaixada de mans, la quarta des que per primera vegada es van saludar el 2013 a Sud-àfrica durant el funeral de Nelson Mandela. Posteriorment, una vegada anunciat el reinici de les relacions bilaterals el desembre del 2014, van venir les trobades a la cimera de les Amèriques de Panamà l'abril de 2015 i en una bilateral en el marc de l'Assemblea de les Nacions Unides al setembre.

Gran simbolisme

Que hagin sonat els acords de l'himne de les barres i estrelles a la seu del Consell d'Estat, el Consell de ministres i el Comitè Central del Partit Comunista no ha sigut l'únic moment carregat de simbolisme en aquesta nova era d'acostament entre els dos països enfrontats durant més de cinc dècades.

Notícies relacionades

Aquest mateix himne havia sonat minuts abans en la també emblemàtica Plaza de la Revolución, on Obama ha començat la jornada amb una ofrena floral al monument a José Martí, el pare de la independència cubana, una visita que ha permès retratar Obama davant d'un altre símbol de la revolució cubana, el relleu escultòric gegant de la cara d'Ernesto Ché Guevara que decora el Ministeri de l'Interior.

Una vegada dins del memorial a Martí, Obama ha firmat el llibre de visitants il·lustres i ha deixat la següent dedicatòria: “És un gran honor retre tribut a José Martí, que va donar la seva vida per la independència de la seva terra. La seva passió per la llibertat i l'autodeterminació perdura en el poble cubà avui”.