Assassinada una líder indígena d'Hondures amenaçada de mort

Bertha Cáceres, activista mediambiental, s'oposava als projectes hidroelèctrics i miners de l'oest del país

1
Es llegeix en minuts
TONI CANO / MÈXIC

“Em mataran només per dir que nosaltres som indis”, havia dit Bertha Cáceres. I aquest dijous a la matinada Bertha Cáceres, destacada dirigent indígena d'Hondures, ha sigut assassinada a trets al seu domicili de La Esperanza, a la regió occidental hondurenya d'Intibucá, a uns 200 quilòmetres a l'est de TegucigalpaDos homes han forçat la porta i l'han acribillat, segons ha relatat un activista d'origen mexicà que era al domicili en el moment de l'assalt.

Indígena de l'ètnia lencamare de quatre fills, fundadora i coordinadora del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de HondurasBertha Cáceres va encapçalar totes les manifestacions en defensa del medi ambient i es va oposar a la construcció de diversos projectes hidroelèctrics i miners a l'oest d'aquest país centreamericà. “Al poble lenca, sorgit de la terra, l'aigua i el blat de moro, som custodis ancestrals dels rius”, deia al defensar la terra que les grans empreses pretenen prendre al poble indígena.

Per al seva defensa dels recursos naturals, Cáceres va rebre l'any passat el premi mediambiental Goldman. I va aprofitar aquell acte d'entrega de premi per denunciar, com moltes altres vegades, les amenaces de mort que la perseguien: “Em segueixen, amenacen de matar-me, segrestar-me, amenacen la meva família; això és al que ens enfrontem”.

L'últim acte públic de Bertha Cáceres va ser la setmana passada, quan va muntar una roda de premsa per denunciar l'assassinat de quatre indígenes. I molts la recorden també al capdavant de les protestes contra el cop d'Estat que el juny del 2009 va enderrocar el llavors president d'Hondures, Manuel Zelaya.

"SENYOR FISCAL, DESPERTI"

Un dels seus germans, Gustavo Cáceres, ha demanat a l'actual president hondureny, Orlando Hernández, que Bertha no “sigui una estadística més de vil assassinat”. I s'ha dirigit també al fiscal general: “Ella va donar noms i cognoms, aquí hi ha les denúncies, senyor fiscal, aixequi's i desperti, i investigui, perquè aquí hi ha una cosa planificat”.

Gustavo Cáceres ha resumit així la personalitat de la dirigent indígena: “La meva germana mai es va amagar, mai va anar armada, la meva germana només expressava la veritat i el dolor dels pobles indígenes, que han sigut sotmesos per molt temps”.

Notícies relacionades

“Donar la vida de múltiples formes per la defensa dels rius és donar la vida per al bé de la Humanitat i d'aquest planeta”, va dir Bertha Cáceres.

Hondures, segons xifres oficials, la violència criminal causa una mitjana de tretze morts diàries.