CULEBRÓ AMB EFECTES ELECTORALS A BOLÍVIA

Detinguda l'exnòvia de Morales per tràfic d'influències

El fill del president i Gabriela Zapata va morir al néixer, segons el mandatari, però una tia diu que és viu

Detinguda l'exnòvia de Morales per tràfic d'influències

AP / JUAN KARITA

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

El que semblava ser només un culebró d'acotats efectes electorals amenaça de convertir-se en un gran problema per a Evo Morales. Aquesta és la percepció dominant a Bolívia després que les autoritats detinguessin a Gabriela Zapata, una exnòvia del president i mare d'un fill en comú, mort de molt petit, per presumpte enriquiment indegut i tràfic d'influències. Després de l'arrest, una dona que diu que és tia de Zapata va assegurar que el nen és viu. El Govern va haver de sortir a aclarir que, si això és veritat, Morales ha sigut enganyat en el seu moment i és víctima d'una acció desestabilitzadora de la dreta.

Als 28 anys, Zapata ha sortit del confortable anonimat en què es movia com a lobbista i gerent comercial de CAMC Ingineerig, una empresa xinesa que realitza emprenedories milionàries a Bolívia. La relació entre Morales i aquesta advocada i llicenciada en Ciències Polítiques es va conèixer una mica abans de la consulta popular que va tornar a polaritzar els bolivians. El Govern va considerar aquesta revelació d'un assumpte de la vida privada del mandatari com una acció psicològica de l'oposició i l'Ambaixada dels EUA. Morales va ser aleshores empès per les circumstàncies a donar la seva versió dels fets. Va dir que la relació amb Zapata es remuntava als seus temps de candidat presidencial i que va durar fins al primer any del seu primer mandat (2007). “Evo va dir que el vincle sentimental es va iniciar el 2005 i va acabar el 2007, després de la mort d'Ernesto Fidel Morales Zapata. Però, immediatament, va circular per les xarxes una fotografia de l'exparella posterior a la ruptura.

La proposta de reformar la Constitució per donar al president la possibilitat d'una nova reelecció a finals del 2019 va ser derrotada el 21 de febrer. Morales va atribuir la relliscada a la “campanya bruta” que es va desenvolupar a les xarxes socials i al voltant de la figura de Zapata. L'advocada, acostumada a lluir-se a les pàgines socials dels diaris, va començar a ser objecte d'un altre escrutini: es van donar a conèixer cartes remeses a funcionaris en nom de firmes xineses que deia representar. Divendres a la nit, Zapata va ser arrestada i traslladada fins a la Força Especial de Lluita Contra el Crim (FELCC) de la zona sud. El ministre de Govern, Carlos Romero, va dir que la fiscalia va adoptar la mesura per “neutralitzar qualsevol risc de fuga”. Va recordar que sobre Zapata pesen a més denúncies del Ministeri de Transparència i de la Unitat d'Investigacions Financeres (UIF). L'advocat de l'exnòvia de Morales, Walter Zapata, va qualificar l'arrest d'irregular. “Demostrarem la seva innocència”. Un altre dels advocats, Walter Zuleta, va comentar al diari 'El Deber', de Santa Cruz: “Ella està molt malament, està pressionada, està agredida i assumint un procés que ha adquirit una injustificada violència en contra seu. Ha rebut amenaces de mort, contra la seva família. Li diuen per telèfon que la degollaran".

EL NEN EXISTEIX

En aquest context, va irrompre davant les càmeres de la televisió Gabriela Zapata Montaño i va dir que és la tieta de l'advocada. Amb desimboltura, va afegir que el fill que va tenir la seva neboda amb Morales "és viu". "Jo l'he tingut a coll. El nen té 8 o 9 anys i és aquí (a La Paz)". L'empresària caiguda en desgràcia estaria disposada a parlar “per explicar-ho tot”. Com ja es podia suposar, aquestes paraules es van escampar per les xarxes socials immediatament. 

Notícies relacionades

Morales creu que tot això és part d'un intent dels seus adversari de desplaçar-lo del poder. “La dreta s'anima i parla ara de referèndum revocatori, jo ho desafio públicament, que vingui el revocatori i ens sotmetrem amb ells, qui guanya el revocatori, a veure, sempre hem guanyat”. 

Dissabte a la nit, la ministra de Transparència, Lenny Valdivia, es va dirigir al país: “Volem ratificar emfàticament que el nostre president no ha mentit, ell ha manifestat que hi havia un nen, existia el nen, que el nen estava malalt i que posteriorment va morir. El president no menteix al poble bolivià, perquè aquesta és la seva veritat i no té absolutament res a amagar. La dreta pretén deteriorar i debilitar, afectar la imatge del nostre president, mostrant-lo com un president mentider, cosa que no és certa”. Valdivia va assenyalar que l'advocada ha enganyat Morales en relació amb la mort. “Si aquest nen no existeix; vol dir que en aquest moment, en aquesta conjuntura i davant l'inici d'aquesta investigació que va ser promoguda des del Ministeri de Transparència, la senyora  Zapata està mentint al poble bolivià i pretén en tot cas desviar l'atenció perquè no s'investigui els fets que s'han denunciat”.

Temes:

Bolívia