Els independentistes escocesos demanen un nou referèndum si el Regne Unit surt de la UE

Alex Salmond i Nicola Sturgeon manifesten el seu suport a Brussel·les pels "avantatges socials, econòmics i culturals" que ha aportat a Escòcia

fcasals31108519 first minister nicola sturgeon waves after giving 160220194511

fcasals31108519 first minister nicola sturgeon waves after giving 160220194511 / LESLEY MARTIN

1
Es llegeix en minuts

Alex Salmond, portaveu d'Exteriors al Parlament britànic del Partit Nacionalista Escocès (SNP), ha advertit que pressionarà per celebrar un nou referèndum sobre la independència si el Regne Unit decideix sortir de la Unió Europea (UE).

"Si fóssim arrossegats fora (de la UE) pels vots d'un electorat anglès molt gran, llavors la pressió per a una altra consulta sobre la independència seria irresistible i, crec, instantània", ha afirmat Salmond a la BBC.

"Crec que el referèndum al Regne Unit està molt ajustat, dependrà completament de com s'argumenti", ha sostingut Salmond, per a qui l'acord aconseguit amb Brussel·les per canviar l'encaix de Londres a la Unió tan sols aporta "implicacions menors".

SUPORT A LA UE

En termes similars s'ha manifestat la primera ministra d'Escòcia i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, que ha dit que la formació independentista defensarà que el Regne Unit continuï a la UE. Sturgeon ha suggerit una nova consulta en el cas que els escocesos votin a favor de seguir a la UE i la resta del Regne opti per sortir-ne.

"Durant més de 40 anys, individus, empreses i comunitats a tot Escòcia han experimentat els avantatges socials, econòmics i culturals que suposa estar a la Unió", ha dit Sturgeon.

Notícies relacionades

"Això inclou llocs de treball, inversions significatives, l'oportunitat per a les nostres empreses de comerciar amb el principal mercat únic del món, proteccions socials per als treballadors i l'oportunitat de cooperar amb la resta del continent per afrontar reptes globals com el moviment de refugiats i immigrants, la seguretat energètica i el canvi climàtic", ha afirmat.

El setembre del 2014, el "no" a la independència escocesa va guanyar amb el 55,3 % dels vots a favor en un referèndum que Salmond, llavors al capdavant de l'SNP va qualificar com a únic "en una generació".