Un terratrèmol en Taiwan causa almenys tretze morts

Desenes de persones estan atrapades entre la runa

Un edifici de 17 plantes s’ensorra i atrapa desenes de persones a la ciutat de Tainan, a Taiwan. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els equips de rescat s'afanyen aquesta nit per trobar supervivents entre les ruïnes d'un edifici ensorrat pel fort sisme que ha afectat el sud de Taiwan dissabte a primera hora.

Almenys tretze persones han mort i 475 han resultat ferides, de les quals 368 ja han sigut donades d'alta. Unes 340 havien sigut rescatades de la runa o evacuades d'edificis declarats insegurs a la ciutat de Tainan, la més afectada pel sisme. Un centenar de persones segueixen desaparegudes. Això fa témer que la xifra de morts augmenti en les pròximes hores.

En les tasques de rescat participen al voltant de 600 bombers de la regió i 1.236 efectius arribats de fora de Tainan, entre els quals s'inclouen 840 soldats, a més de 23 gossos i sis helicòpters. Les televisions locals han mostrat el personal penjat de grues o enfilats a escales per extreure de les estructures malmeses els atrapats.

Moltes de les víctimes dormien quan a les 4 del matí (hora local) els va sorprendre el sisme de 6,4 graus en l'escala de Richter, amb l'epicentre a 35 quilòmetres al sud-est de Yujing i a només deu quilòmetres de profunditat, segons els càlculs de l'Institut Geològic dels Estats Units. La seva escassa profunditat hauria multiplicat els seus efectes destructius.

HOSPITAL DE NENS 

Les víctimes mortals ja confirmades són un nen de només deu dies, dues nenes i sis adults. Els seus cossos van ser trobats entre les ruïnes de l'edifici de 16 plantes enfonsat. Les altres van resultar mortes per objectes caiguts en altres parts de Tainan, segons la premsa local.

L'atenció se centra sobre aquest edifici residencial conegut com a Wei Guan que es va encongir com un acordió pels efectes dels tremolors. Aquest bloc, que alberga un hospital per a nens, va ser construït el 1989 i les seves estructures no havien sigut qualificades com a perilloses, però el seu enfonsament ha generat dubtes sobre la seva qualitat.

El ministre de l'Interior, Chen Wei-zen, ha anunciat l'obertura d'una investigació. Liu Shih-chung, subsecretari general de l'Ajuntament, va assegurar que les imatges televisives de les ruïnes suggerien la possibilitat de problemes estructurals causats per l'acer i el ciment de mala qualitat. Les constructores que el van aixecar ja han cessat la seva activitat.

TREMOLOR HORITZONTAL

“L'edifici va començar a tremolar horitzontalment, després de forma vertical, i després hi va haver un gran tremolor d'esquerra a dreta”, ha assenyalat a l'agència AP un venedor de cotxes de segona mà. “Era al llit i vaig saltar quan vaig sentir el gran estrèpit d'un edifici caient”, ha afegit.

“Estava veient la televisió i després d'un sobtat tremolor vaig sentir un soroll. Vaig obrir la porta i vaig veure l'edifici de davant ensorrat”, ha revelat a l'agència Reuters un veí identificat com a Chang.

Notícies relacionades

Un lampista va poder rescatar una dona que demanava ajuda entre plors. “Em va demanar que tornés a dins per treure el seu marit i el seu fill, però estava preocupat perquè hi hagués una explosió de gas i no hi vaig entrar. En aquells moments hi havia més gent demanant ajuda, però la meva escala no era prou llarga”, ha dit a Reuters.

Taiwan és una zona de freqüent activitat sísmica, però els terratrèmols solen ser de baixa intensitat. El més greu va deixar més de 2.400 morts el 1999.