TRAGÈDIA A L'ÀSIA

Un terratrèmol a Taiwan causa almenys 11 morts

Desenes de persones estan atrapades entre la runa

Un edifici de 17 plantes s’ensorra i atrapa desenes de persones a la ciutat de Tainan, a Taiwan. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

Un terratrèmol de magnitud 6,4 a l'escala de Richter ha causat aquest dissabte almenys 11 morts i 475 ferits a Tainan, al sud de Taiwan, i es desconeix la situació d'algunes desenes de persones que estan atrapades sota la runa.

Nou de les víctimes mortals, entre elles un nadó de 10 dies, eren a l'edifici Weiguan Jinlong de Tainan, una torre de 17 plantes que es va ensorrar i de la qual ja s'han rescatat 258 persones, dues persones més de les que, segons les xifres oficials prèvies, eren al lloc. Però diversos veïns asseguren que els seus familiars encara hi són. L'edifici Weiguan Jinlong ha sigut el més afectat dels 14 edificis ensorrats o seriosament afectats.

Les tasques de rescat continuen amb dificultat, ja que ja s'ha fet de nit. El panorama a Tainan, una ciutat d'uns dos milions d'habitants, és devastador, amb edificis ensorrats, altres amb plantes derruïdes i alguns edificis inclinats i amb els fonaments molt afectats, amb perills de fugues de gas i interrupció de l'electricitat a la zona.

ALEGRIA I ANGOIXA

Davant de l'edifici Weigan encara hi ha famílies esperant el rescat dels seus, amb escenes d'alegria -com la d'una dona que va presenciar el rescat del seu marit- que s'alternen amb altres d'angoixa, com la d'una mare que no sap res dels seus dos fills. "Si no els treuen, els aniré a buscar", ha dit la dona cridant, en una imatge captada per la televisió local SET TV.

El terratrèmol ha deixat 168.000 cases sense subministrament d'electricitat i 40.000 sense aigua. Una gasolinera ubicada davant d'un edifici inestable ha sigut evacuada i buidada de combustible.

El tren d'alta velocitat que uneix el sud i el nord de l'illa ha interromput els seus serveis en un dia en què molts taiwanesos residents al nord van al sud per celebrar amb els seus familiars l'Any Nou Lunar, que comença diumenge a la nit.

SOLIDARITAT

El president taiwanès, Ma Ying-Jeou, i el primer ministre, Chang San-Cheng, s'han traslladat a Tainan per seguir de prop les operacions de rescat i mostrar la seva solidaritat amb els damnificats.

Notícies relacionades

El terratrèmol s'ha produït a les 3.57 de la matinada (hora local). L'epicentre s'ha registrat al poble de Meinung, al sud de l'illa, i a 16,7 quilòmetres de profunditat.

Molts veïns del centre i el sud de Taiwan han afirmat que el sisme els ha recordat el terratrèmol de magnitud 7,3 que el 21 de setembre de 1999 va causar més de 2.400 morts a l'illa.