DEBAT SOBRE LA UE AL REGNE UNIT

Blair adverteix que la sortida d'Europa obriria la porta a la independència d'Escòcia

L'SNP amenaça amb la convocatòria d'un segon referèndum d'independència si els britànics opten pel 'Brexit'

mbenach32491298 dav22  davos  suiza   21 01 2016   fotograf a cedi160127113651

mbenach32491298 dav22 davos suiza 21 01 2016 fotograf a cedi160127113651 / PRESIDENCIA DE ARGENTINA

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L'expremier laborista britànic Tony Blair ha advertit que Escòcia abandonarà el Regne Unit en cas que els britànics votin pel 'Brexit', la sortida de la Unió Europea. Blair espera que quan se celebri el referèndum, els votants s'inclinin per quedar-se al club dels Vint-i-vuit. “Crec que si el Regne Unit vota a favor de deixar Europa, Escòcia votarà a favor de deixar el Regne Unit”, ha assenyalat Blair a l'emissora de ràdio francesa Europe 1.

Els sondejos a Escòcia suggereixen un fort suport a la permanència a la UE, mentre que, per contra, cada vegada són més els partidaris a Anglaterra de marxar. Si el 'Brexit' s'imposa, la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, repeteix que es produiria “una petició aclaparadora” d'un segon referèndum sobre la independència.

Després de l'entrevista de Blair, el diputat del Partit Nacional Escocès (SNP) Stephen Gethins també ha considerat “inacceptable que Escòcia sigui arrossegada fora de la UE contra el seu desig”. Gethins ha afegit: “Si Escòcia és treta de la UE contra el seu desig, es produiria òbviament una ruptura fonamental en el que ha de ser la relació amb les nacions i és molt probable que desencadenaria una aclaparadora demanda per a un segon referèndum de la independència escocesa”.

COMPROMÍS DE CAMERON

Notícies relacionades

El primer ministre britànic, David Cameron, s'ha compromès a celebrar el referèndum de la UE abans que finalitzi el 2017. Diverses especulacions suggereixen que Cameron podria avançar la consulta al juny d'aquest any, convençut en vista del que indiquen els sondejos: com més aviat la porti a terme més possibilitats té d'una victòria del 'sí' a la permanència.

Però hi ha alguns problemes de calendari, perquè un mes abans, al maig, hi ha convocades eleccions autonòmiques a Escòcia i Gal·les, a més de locals i municipals, amb algunes importants alcaldies en joc com la de Londres. Sturgeon considera que considerant aquest gran nombre d'eleccions seria “una falta de respecte” celebrar el referèndum de la UE al juny.