L'Estat Islàmic té 3.500 esclaus a l'Iraq

Un informe de l'ONU detalla com la majoria són dones i nenes de la comunitat yazidita

Almenys 18.000 iraquians han mort per la violència al país des del gener del 2014

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

L’ONU va denunciar ahir que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) té a l’Iraq 3.500 esclaus, sobretot dones i nens. Aquest és un dels múltiples crims de guerra de l’EI, que controla àmplies zones de l’Iraq i Síria en les quals ha decretat «un califat».

«Els capturats són majoritàriament dones i infants i procedeixen principalment de la comunitat yazidita, però també hi ha persones d’altres comunitats ètniques i religioses minoritàries», afirma un informe de la Missió d’Assistència de l’ONU per a l’Iraq (UNMI) i l’oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU (ACNUDH) difós ahir a Ginebra.

L’ONU documenta la mort de 18.802 civils a l’Iraq des de començaments del 2014 fins al 31 d’octubre del 2015, i assenyala que 36.245 civils més van resultar ferits. L’informe alerta que la xifra real de morts podria ser més gran i destaca que la meitat es van produir a Bagdad, la capital iraquiana. El text apunta que des d’inicis del 2014, 3,2 milions de persones –entre elles, un milió de nens en edat escolar– s’han vist obligades a fugir de casa seva i s’han convertit en desplaçades internes.

RÈGIM DE TERROR

L’EI ha imposat un règim de terror a les zones que controla a l’Iraq i a la veïna Síria i comet violacions dels drets humans de tot tipus. En el seu informe, l’ONU ofereix detalls d’atrocitats comeses pels gihadistes contra la població civil, a a la qual «disparen, decapiten, cremen viva o llancen des d’edificis».

L’informe –que s’ha elaborat a partir de testimonis de les víctimes, de supervivents o de fonts properes– assenyala que l’augment de «la violència sistemàtica i generalitzada» de l’EI entre els mesos de maig i octubre del 2015 –el període que cobreix– és «esgarrifosa» i qualifica les atrocitats perpetrades de «crims de guerra, crims contra la humanitat i possible genocidi».

«S’ha pogut demostrar la intenció d’acabar totalment o parcialment amb comunitats senceres, incloent-hi els yazidites», va assenyalar Francesco Motta, director de Drets Humans de la UNAMI, per demostrar per què es pot considerar que els crims constitueixen genocidi. «Han perseguit clarament diverses comunitats a partir de la seva ètnia o a la seva religió, han assassinat part dels seus membres, els han expulsat, els han forçat a convertir-se o les han esclavitzat, en el cas de les dones. La intenció era destruir-les», va agregar Motta.

ABUSOS SEXUALS

L’ONU creu que les persones esclavitzades pels gihadistes a l’Iraq són unes 3.500 i estan segrestades al nord del país. En el cas de les dones, l’informe explica que habitualment els gihadistes les tenen com a «esclaves sexuals» i recalca que segueixen «abusant sexualment de nens i dones» en general.

    L’ONU ha pogut verificar que el passat 21 de juny, entre 800 i 900 nens van ser segrestats a la ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq, per entrenar-los en camps militars i obligar-los a combatre.

A l’agost, l’EI va assassinar 18 nens soldat per haver-se escapat del front a la província d’Anbar i haver tornat a casa seva a Mossul. Els gihadistes van obligar nens soldat a executar 15 homes que havien desertat o que havien perdut combats. «El tracte als nens és especialment horrible: s’utilitza menors de fins a 9 anys com a escuts humans, com a bombes humanes, i se’ls posa en primera línia de combat», va explicar Motta. L’ONU va comprovar que totes les persones que no havien acatat les ordres dels gihadistes havien estat torturades, van rebre fuetades  o les van violar.

Notícies relacionades

«Ni tan sols l’obscena xifra de víctimes reflecteix de forma precisa de quina manera terrible estan patint els civils a l’Iraq», va recalcar l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein. «Les xifres engloben els que han sigut assassinats o estan ferits per la violència oberta, però un nombre incalculable de persones han mort per falta d’accés a aliments bàsics, aigua o assistència mèdica», va afirmar. Segons Al-Hussein, l’informe exposa «l’horror» del qual intenten escapar els refugiats iraquians.

El document també acusa les forces de seguretat iraquianes i els seus aliats –milícies, grups tribals i peixmergues (forces kurdes)– d’assassinats il·legals i de raptes.