Alemanya jutjarà un exinfermer d'Auschwitz de 95 anys per complicitat

Zafke no se salvarà del judici, que començarà el 29 de febrer, malgrat que té les facultats psíquiques limitades

2w993c0bild

2w993c0bild

2
Es llegeix en minuts

La justícia alemanya jutjarà un exinfermer d'Auschwitz de 95 anys per complicitat en 3.681 morts corresponents al període en que va estar de servei en aquest camp d'extermini construït a la Polònia ocupada.

L'Audiència de Neubrandenburg (est d'Alemanya) ha anunciat aquest dilluns l'obertura del judici de Hubert Zafke per al 29 de febrer, encara que no ha precisat quantes vistes es contemplen, ja que queda condicionat a l'estat de salut de l'imputat.

D'acord amb l'acusació formal, al processat se li imputa complicitat en les morts de presos que van ser gasejats a Auschwitz entre el 15 d'agost i el 14 de setembre de 1944, període en què va servir en la brigada d'infermeria del camp nazi.

DELICAT ESTAT DE SALUT

El sumari contra el processat es va obrir el març del 2015 i inicialment el judici s'havia de celebrar a mitjans de l'any passat, però la defensa de l'acusat va presentar recurs al·legant el seu delicat estat de salut.

Un examen forense va determinar que el processat té parcialment limitades les facultats psíquiques per seguir el procés, però l'informe no evitarà el judici.

CONDEMNAT A TRES ANYS A POLÒNIA

L'exinfermer d'Auschwitz ja va ser jutjat a Polònia pel seu paper en els crims del nazisme el 1948 i va ser condemnat en aquest país a tres anys de presó.

Després de complir aquesta pena va tornar a la seva població d'origen a Alemanya, Neubrandenburg, on va refer la vida com a agricultor fins que es va jubilar.

El procés s'inscriu en la línia dels judicis tardans per complicitat amb el nazisme impulsats a Alemanya després del cas de l'ucraïnès John Demjanjuk, exguàrdia voluntari a Sobibor, que va ser condemnat el 2011 a cinc anys de presó.

SENTÈNCIES SIMBÒLIQUES

Apuntalats en aquest precedent s'han obert els últims anys altres casos no subjectes a una responsabilitat directa en els assassinats del nazisme.

Alguns d'aquests nous sumaris han acabat sobreseguts per l'avançada edat i l'estat de salut dels processats, mentre que altres s'han saldat amb sentències més aviat simbòliques.

Notícies relacionades

Entre aquests últims casos hi ha el de l'anomenat "comptable d'Auschwitz", l'exmembre de les SS hitlerianes Oskar Gröning, de 94 anys, que va ser condemnat l'abril del 2015 a quatre anys de presó per complicitat en la mort de 300.000 jueus.

L'ucraïnès Demjanjuk, que havia sigut deportat dels Estats Units a Alemanya després d'esgotar els seus advocats tots els recursos legals contra el seu processament, va morir en una residència d'avis de Baviera poc després d'escoltar la sentència.