El Papa clama contra la violència en nom de Déu a la Sinagoga de Roma

L'acte ha tingut lloc setmanes després que el Vaticà hagi reconegut Palestina com a Estat

El papa Francesc, assegut a l’esquerra de la imatge, durant la seva visita a la Gran Sinagoga de Roma.

El papa Francesc, assegut a l’esquerra de la imatge, durant la seva visita a la Gran Sinagoga de Roma. / EFE / ANGELO CARCONI

1
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

En la seva primera visita a la Gran Sinagoga de Roma, el papa Francesc ha fet aquest diumenge un discurs conciliador molt mesurat, amb el qual ha reflectit la seva voluntat de pau i diàleg, encara que no ha deixat de reflectir certes diferències i  algunes ferides obertes. En aquest context, Francesc ha demanat no oblidar que “qualsevol religió” --i en particular l'islam, el judaisme i el cristianisme-- és incompatible amb la violència.

“La violència de l'home sobre l'home està en contradicció amb qualsevol religió digna d'aquest nom, en particular amb les tres religions monoteistes”, ha afirmat Francesc, en la que ha sigut la tercera visita d'un Papa a aquest temple després de les de Joan Pau II (1986) i de Benet XVI (2010).

El Pontífex ha recordat també que, malgrat que aquest 2016 es compleixen 50 anys de la declaració 'Nostra Aetate' --que va suposar un gir en la reconciliació entre cristians i jueus-- encara hi ha diferències teològiques que han de ser resoltes. Una cosa que, no obstant, no posa en entredit “l'inescindible nexe” que uneix les dues religions, ha opinat Francesc, en un acte en què també han participat funcionaris del Govern israelià.  

TELÓ DE FONS 

L'acte ha tingut com a teló de fons el conflicte israeliano-palestí i els recents atemptats portats a terme per gihadistes. “Aquesta comunitat, com totes les comunitats jueves del món, té una relació d'identitat amb Israel”, va afirmar contundent Ruth Dureghello, president dels jueus romans.

Notícies relacionades

“Cristians i jueus estan obligats a defensar-se de despietats enemics”, ha dit Renzo Grattegna, cap de la Unió de Comunitats Jueves d'Itàlia. El problema és que “la pau no s'aconsegueix a través d'actes de terror (…) excavant túnels o llançant míssils”, ha continuat Dureghello, en clara referència a Gaza.

En l'origen d'aquesta fricció es troba també un fet recent: el reconeixement per part del Vaticà de Palestina com un Estat. Una decisió que, a principis de mes, va provocar un gran malestar a les autoritats d'Israel per a les quals aquesta decisió ha ocasionat “danys a les perspectives d'un progrés” en les atrofiades negociacions de pau.