LA LLUITA CONTRA EL GIHAD

'Charlie Hebdo' recorda el primer any de la matança amb un déu assassí en una polèmica portada

La revista carrega contra totes les religions i les xarxes li critiquen que s'hagi deixat atemorir pels gihadistes

charliehebdook

charliehebdook

3
Es llegeix en minuts

Quan falten de pocs dies perquè es compleixi el primer aniversari de l'atemptat gihadista contra la seva redacció, el 7 de gener del 2015, la revista satírica 'Charlie Hebdo' ha donat a conèixer la portada d'aquest número especial. Una portada que, com sempre passa amb aquesta publicació, ha comportat la polèmica. S'hi veu un déu, armat amb un kalàixnikov i tacat de sang, que fuig a la carrera. "Un any després, l'assassí segueix corrent", diu el titular. Les xarxes han criticat la portada perquè consideren que la revista, al col·locar la figura d'un déu que no és el musulmà, s'ha deixat atemorir pels gihadistes. 

El dissenyador Riss, director de la revista i una de les persones que va resultar ferida en l'atemptat, firma un editorial en què defensa el laïcisme i carrega contra totes les religions. Així denuncia els "fanàtics embrutits per l'Alcorà" però també altres religions que "ens desitjaven l'infern en el que creuen per haver-nos atrevit a riure'ns de la religió". "Les conviccions dels ateus i dels laics poden moure més muntanyes que la fe dels creients", afegeix Riss.

"RÀBIA" PER CONTINUAR

Riss recorda que des de la seva reaparició, el 1992, "la mort sempre ha format part del diari", en primer lloc perquè estava amenaçat de desaparició per raons econòmiques, i després, el 2006, per les famoses caricatures del profeta Mahoma que els van valer amenaces d'integristes de l'islam. El director recorda que el 2011 van patir un primer atemptat, quan van ser incendiats els seus locals en un moment en què estaven buits, cosa que va portar la policia a donar-los protecció. Una protecció que el mateix Riss reconeix que considerava que no feia falta un mes abans de l'atac del gener del 2015: "Les històries de les caricatures eren passat. Però la religió desconeix el temps. No compta en anys o en segles perquè només compta l'Eternitat". "Un creient --afegeix--, sobretot fanàtic, no oblida mai l'ofensa a la seva fe perquè té pel darrere i pel delante l'Eternitat. És el que havíem oblidat a 'Charlie'. L'Eternitat ens va caure com un llamp aquell dimecres 7 de gener".

Riss justifica la continuïtat de la publicació després de l'atemptat precisament perquè "tot el que hem viscut des de fa 23 anys ens dóna la ràbia" per continuar. "No hem tingut mai tantes ganes de trencar la cara als que han somiat amb la nostra desaparició. No seran uns gilipolles encaputxats els que engegaran a dida la feina de les nostres vides i tots els moments formidables que van viure amb els que van morir. No seran ells els que veuran com la dinya 'Charlie'. És 'Charlie' el que els veurà dinyar-la a ells".

 ràbiatrencar la caraLes explicacions de Riss no han evitat que les xarxes hagin criticat que 'Charlie Hebdo' hagi utilitzat la figura d'un déu que s'assembla al cristià --de fet és la relació que han fet majoritàriament a Twitter-- per commemorar el primer any de la matança gihadista. Alguns han opinat que la revista s'ha deixat atemorir pels terroristes. 

Notícies relacionades

D'aquesta edició especial, de 32 pàgines en lloc de les 16 habituals, se n'ha fet una tirada d'un milió d'exemplars, dels quals desenes de milers aniran a l'estranger. S'hi inclouen dibuixos dels caricaturistes morts en l'atemptat --Cabu, Wolinski, Charb, Tignous i Honoré--, així com de dibuixants actuals i també missatges de col·laboradors de luxe, com la ministra francesa de Cultura, Fleur Pellerin, de les actrius Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg i Juliette Binoche, o d'intel·lectuals com Élisabeth Badinter, Taslima Nasreen, Russell Banks i el músic Ibrahim Maalouf.

Una setmana després dels atemptats, en què van morir 12 persones, 'Charlie Hebdo' va publicar una edició de "supervivents" de la qual es va fer una tirada de 7,5 milions d'exemplars. Actualment, la revista satírica ven uns 100.000 exemplars al quiosc, 10.000 dels quals van a l'estranger, a més dels 183.000 abonats que té la revista. Abans dels atemptats, 'Charlie' venia 30.000 exemplars.