TENSIÓ AL GOLF PÈRSIC

Bahrain segueix els passos saudites i trenca relacions amb l'Iran

Teheran acusa Riad d'utilitzar l'atac a la seva ambaixada per atiar les tensions regionals

jjubierre32300727 in this sunday  jan  3  2016 photo taken by a citi160104123805

jjubierre32300727 in this sunday jan 3 2016 photo taken by a citi160104123805

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / RIAD

L'ona expansiva per l'execució a l'Aràbia Saudita del clergue xiïta Nimr al-Nimr s'estén perillosament per la regió del golf Pèrsic. El Govern de Bahrain ha seguit els passos saudites i aquest dilluns ha trencat les relacions amb l'Iran, donant un termini de 48 hores perquè els diplomàtics iranians abandonin el país. 

Diumenge el Govern de l'Aràbia Saudita (sunnita) va trencar relacions diplomàtiques amb l'Iran (xiïta) després de l'assalt la nit anterior de l'ambaixada saudita a Teheran i el seu consolat de la ciutat de Mashhad, que es va produir com a resposta a l'execució del clergue. En la primera reacció de Teheran a la mesura, el vicepresident primer iranià, Eshaq Yahanguirí, ha aconsellat als líders saudites que deixin de prendre decisions "precipitades" i que actuïn amb més intel·ligència.

Teheran demana moderació

"Si algú actua amb vostès amb moderació, vostès també han d'aprendre d'aquest comportament", ha afirmat Yahanguirí, que ha demanat als saudites que recordin "el caos que han creat en els últims anys a la regió" en referència a la intervenció de l'Aràbia Saudita a Bahrain i en els bombardejos del Iemen. Segons el Ministeri iranià d'Assumptes Exteriors, l'Aràbia Saudita està utilitzant l'atac a la seva ambaixada per atiar les tensions regionals i les rivalitats sectàries en benefici propi.

L'Iran, el poder regional xiïta, i l'Aràbia Saudita, sunnita, disputen una carrera històrica per estendre la seva influència a l'Orient Mitjà, que s'ha accelerat en els últims anys. Les guerra a l'Iraq i Síria i les primaveres àrabs han obert les portes a canvis en l'statu quo regional i les dues potències rivals han vist l'oportunitat d'estendre la seva hegemonia. 

Notícies relacionades

Últimament no hi ha hagut cap conflicte a la regió en què l'Aràbia Saudita i l'Iran no hagin estat presents en posicions enfrontades. Quan van esclatar protestes xiïtes a Bahrain, l'Aràbia Saudita va enviar tropes en suport de la monarquia sunnita. A Síria, l'Iran recolza el règim de Baixar al-Assad mentre que Riad va armar i va recolzar els rebels que el volen enderrocar. Al Iemen, Riad lidera la campanya de bombadejos contra els rebels hutís (xiïtes).