ATAC A L'AVORTAMENT ALS EUA

Tres morts i nou ferits en un tiroteig en una clínica d'avortaments dels EUA

El centre havia rebut amenaces d'individus contraris a aquesta pràctica

L’atacant, de 59 anys i raça blanca, es va atrinxerar a l’edifici durant cinc hores i ja ha sigut detingut. / ATLAS

L’atacant, de 59 anys i raça blanca, es va atrinxerar a l’edifici durant cinc hores i ja ha sigut detingut.
Les persones que eren a la clínica avortista surten escortades després del tiroteig a Colorado Springs.

/

2
Es llegeix en minuts

Almenys tres persones han mort i nou han resultat ferides en un tiroteig en un centre de planificació familiar de Planned Parenthood, amb clínica d'avortaments, a Colorado Springs (Colorado). Ha sigut perpetrat per un home armat que es va atrinxerar durant més de cinc hores i va obrir foc contra els agents, sis dels quals han quedat ferits i un ha mort. Les víctimes mortals són dos civils no identificats i un dels primers agents a arribar al lloc dels fets, el policia Garrett Swasey, de 44 anys.

NOU PERSONES ATESES EN HOSPITALS LOCALS

Quatre civils més i cinc policies són atesos en hospitals locals amb ferides de bala, però la seva vida no corre perill, segons ha informat Catherine Buckley, portaveu de la policia local, en declaracions a la premsa. Els policies anaven evacuant les persones que havien quedat atrapades al centre, la majoria dones, algunes membres del personal de la clínica amb bates blanques, segons s'ha pogut veure a les imatges de televisió.

L'AGRESSOR ESTÀ EN CUSTÒDIA POLICIAL

L'agressor, de raça blanca, està en custòdia policial i els agents investiguen ara l'edifici per determinar si hi ha més víctimes i la naturalesa d'uns objectes que l'individu va col·locar a dins i davant del centre, que podrien ser explosius. Els artificiers també registren el vehicle de l'agressor, situat a l'aparcament del centre, a la recerca de possibles explosius.

L'avís d'alerta va arribar a la Casa Blanca al migdia hora local (19.00 GMT), i es va emetre des d'aquest edifici, encara que es desconeix si l'objectiu de l'agressor era aquest centre on es practiquen avortaments, a més de nombrosos serveis relacionats amb la salut reproductiva.

ES DESCONEIX SI EL CENTRE ERA UN OBJECTIU

Planned Parenthood desconeix si el seu centre a Colorado Springs era un objectiu, però ha assegurat, en un comunicat, que seguirà proporcionant serveis reproductius malgrat "els extremismes que estan creant un ambient enverinat que alimenta el terrorisme domèstic" al país.

Els centres de Planned Parenthood, que practiquen avortaments entre altres nombrosos serveis de planificació familiar i salut reproductiva, tenen una forta oposició entre els activistes contraris a l'avortament i recentment han sigut objecte de dures crítiques per part de destacats membres del partit republicà, entre ells els aspirants a la presidència el 2016.

EL CENTRE REP FONS FEDERALS

El centre de planificació familiar, que rep 500 milions de dòlars anuals de fons federals (uns 472 milions d'euros), té 700 centres a tot el país i ofereix serveis a 2,7 milions de dones aproximadament.

Encara que és objecte de crítiques i amenaces per practicar avortaments, l'organització assegura que aquest servei només representa un 3% dels que ofereix, que inclouen la prevenció d'embarassos no desitjats, l'accés a mètodes anticonceptius i programes per a la prevenció de malalties de transmissió sexual.

EL CENTRE HAVIA REBUT AMENACES

Notícies relacionades

La cadena CNN assegura que el centre atacat havia rebut amenaces d'individus contraris a l'avortament. Des del 1997, als Estats Units hi va haver almenys 73 atacs en clíniques d'avortament, segons dades de la Federació Nacional de l'Avortament. D'aquests atacs, 40 van ser incendis provocats, quatre d'ells registrats el 2012.

A més, al voltant de 20 treballadors de clíniques d'avortament van ser víctimes d'atacs en aquest període, amb trets, ganivetades o agressions amb àcid. L'avortament és un dels assumptes que més divisions provoquen al país, un debat que arriba sovint a la política i la justícia.