Atac gihadista contra cascos blaus a Mali

Dos cascos blaus i un civil perden la vida en un atemptat a la localitat de Kidal

1
Es llegeix en minuts

Un nou atac perpetrat contra una base de la ONU a Kidalnord de Mali, ha causat aquest dissabte tres morts i vint ferits, quatre d'ells en estat greu, segons les últimes xifres ofertes per la missió de l'ONU a Mali (Minusma).

Els morts són dos cascos blaus de nacionalitat guineana i el tercer és un civil empleat de la base, presumiblement local.

L'atac es va produir amb un nodrit foc de morters disparats per desconeguts i, encara que l'atac no ha sigut reivindicat, porta el segell gihadista per la seva similitud amb altres semblants contra la presència dels cascos blaus a Mali.

La Minusma té desplegats a Mali més de 9.000 cascos blaus, a més d'un miler de policies i un altre de civils, cosa que la converteix en una de les  missions més grans de l'ONU al món i també una de les més perilloses per ser blanc freqüents dels grups gihadistes que s'oculten al nord del país.

El cap de la Minusma, el tunisià Mongi Hamdi, ha assenyalat hores després de l'atemptat que "aquests atacs no doblegaran la determinació de l'ONU de recolzar el poble malià i el procés de pau i reconciliació en Mali".

PROCÉS DE PAU

Hamdi es referia així a l'acord assolit el juny passat entre els grups separatistes tuaregs i el Govern central, que va reduir els episodis de violència sectària al convuls nord del país però sense acabar amb ells.

Encara que la majoria d'organitzacions tuaregs es van sumar a l'acord, el grup d'Ansar al-Dine, de l'històric rebel Iyad Ag Ghali, el va boicotejar, al negar-se a trencar amb els grups gihadistes amb qui s'ha aliat en els últims anys. Ansar al-Dine és un dels grups que va reivindicar l'atac del passat 20 de novembre contra l'hotel Radisson Blu de Bamako, que va ocasionar la mort de vint persones, entre clients i personal de l'establiment

Notícies relacionades

El que sembla clar és que Mali s'ha convertit en el principal teatre d'operacions dels grups gihadistes davant la precarietat de les institucions estatals i el feble acord firmat pels tuaregs i el Govern central, que s'aguanta per un fil

A més, els observadors assenyalen que hi ha una sorda pugna entre els gihadistes, polaritzada entre els fidels a AQMI i els adeptes a l'Estat Islàmic, una lluita en què els històrics com Belmojtar o Ag Ghali no acaben de decidir les seves aliances.