RESPOSTA EN CLAU D'HUMOR

Charlie Hebdo: "Ells tenen armes. Que es fotin, nosaltres tenim xampany"

Riss, el director de la revista, crida a "no cedir, ni a la por ni a la resignació (...). És l'única resposta possible"

1
Es llegeix en minuts
JOAN GUILLÉN GARFIAS / BARCELONA

El setmanari satíric 'Charlie Hebdo', objecte d'un atac mortal perpetrat per un comando gihadista el gener passat, torna aquest dimecres als quioscos amb una portada dedicada als atemptats del divendres 13 de novembre a París: "Ells tenen armes. Que es fotin, nosaltres tenim xampany".

LA PORTADA

La portada, que firma la dibuixant Coco, mostra un home en actitud festiva, ampolla i copa de xampany en mà, amb el cos ple de forats de bala per on s'escapa el vi espumós, sobre fons vermell. El dibuix representa els atacs de divendres passat en llocs vinculats a l'oci, com la sala de concerts Bataclan, l'Estadi de França i diversos bars i restaurants en què van perdre la vida almenys 129 persones.

Notícies relacionades

Alguns d'aquests enclavaments estan molt pròxims a la seu de 'Charlie Hebdo', on el 7 gener els germans Chérif Saïd Kouachi van assassinar 12 persones, entre ells el llavors director de la publicació, Charb, i dibuixants emblemàtics com Cabu o Wolinski. "Imaginàvem que als atemptats de gener en seguirien altres. Esperàvem, resignats, que ens caigués sobre el cap, com una espasa de Dàmocles", indica el dibuixant i actual director de la publicació, Riss, a l'editorial de la revista que demà sortirà en paper. El director de la publicació crida a "no cedir, ni a la por ni a la resignació (...). És l'única resposta possible". El text insta també a rellançar el debat sobre l'islam, convertit "des de fa vint anys en un camp de batalla on els radicals volen exterminar els no creients i sotmetre a la força els moderats".

DENÚNCIA AMB DIBUIXOS

En una vinyeta publicada a la web de la revista, 'Charlie Hebdo' mostra tres fantasmes amb boina negra i barres de pa, en al·lusió a la monera de viure dels francesos sota el titular: "Els francesos tornen a la vida normal". En una altra, publicada també a internet, hi surt un terrorista suïcida francès, com un dandi, esvelt i elegant, contraposat al perfil dels que van perpetrar les matances a París. La publicació, que es distingeix per les seves crítiques als extremismes religiosos de tot tipus, va ser blanc dels atacs terroristes per mostrar a les seves portades el profeta Mahoma. Després de l'atemptat del mes de gener, 'Charlie Hebdo' va tornar als quioscos amb una portada en què apareixia Mahoma plorant sota un titular en què es podia llegir "Tot està perdonat". En la imatge, el profeta subjectava un cartell que reproduïa l'eslògan que es va popularitzar després d'aquestes accions, "Jo sóc Charlie".