ESCÀNDOL A LA SANTA SEU

El Papa qualifica de «deplorable» la fuga d'arxius del Vaticà

Francesc critica el «robatori» d'informes econòmics i la seva aparició en dos llibres

El Pontífex assegura que el 'Vatileaks 2' no aconseguirà apartar-lo de les reformes

El Papa saluda somrient des de la finestra dels Palaus Apostòlics, a la plaça de Sant Pere, ahir.

El Papa saluda somrient des de la finestra dels Palaus Apostòlics, a la plaça de Sant Pere, ahir. / REUTERS / ALESSANDRO BIANCHI

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

«Robar aquells documents és un delicte», però «vull assegurar-vos que aquest trist fet no em desvia certament de la tasca de reforma que estem tirant endavant». Inesperadament el papa Francesc va fer ahir un apart de vuit línies, sempre llegides i aplaudides en cada frase, durant el seu tradicional discurs dels diumenges des de la finestra dels Palaus Apostòlics. Amb aquelles línies va respondre amb el que en llenguatge civil s'anomenaria un contraatac, per la fuga de documents econòmics de la Santa Seu, publicats la setmana passada en dos llibres.

«Sé que molts de vosaltres heu quedat torbats per les notícies que han circulat aquests dies sobre documents reservats de la Santa Seu, que han sigut sostrets i publicats», va dir davant de les més de 50.000 persones reunides per a l'Àngelus dominical. Després d'explicar que s'ha tractat d'«un robatori» i d'«un acte deplorable», va explicar que havia sigut ell mateix qui va ordenar que s'elaborés aquell estudi i que no només ja en coneixia bé el contingut, sinó que, arran de la revelació dels secrets economicofinancers d'alguns monsenyors i institucions vaticanes, «s'han pres mesures que han començat a donar fruits, alguns d'ells visibles», va apuntar.

Al final de l'apart, el Papa va dir als presents: «Vull assegurar-vos que aquest trist fet no em desvia certament del treball de reforma que estem tirant endavant amb els meus col·laboradors i amb el suport de tots vosaltres». «Sí, amb el suport de tota l'Església», va afegir fent amb el braç un gest que comprenia tota la plaça». «No us deixeu torbar, sinó seguiu endavant amb confiança i esperança», va dir al final de les paraules dedicades al que alguns han anomenat Vatileaks 2.

La referència és a la fuga de documents reservats del seu predecessor, Benet XVI, que també van acabar en un llibre (Sa Santedat, de Gianluigi Nuzzi), l'arrest, procés i condemna per robatori del majordom del Papa i la dimissió (l'any 2013) de Joseph Ratzinger. El fet que Jorge Bergoglio hagi denunciat tan públicament que «es tracta d'un robatori» porta a presagiar que el Vaticà no encaixarà el cop com va fer Benet XVI, sinó que ja podria haver obert un expedient sobre una rogatòria internacional per denunciar qui va robar la documentació.

Notícies relacionades

IMPLICATS / Estan implicats en el cas el sacerdot espanyol Lucio Ángel Vallejo Balda, detingut al Vaticà, i la relacions públiques italiana Francesca Immacolata Chaouqui, en llibertat amb càrrecs. El primer, pertanyent a l'Opus Dei, hauria probablement sostret la documentació d'una comissió (COSEA) instituïda pel Papa per obtenir una radiografia sobre l'economia i les finances del Vaticà, amb la finalitat de poder prendre les mesures necessàries. Chaouqui hauria suposadament passat la informació a Nuzzi, que és l'autor del llibre Viacrucis.

El robatori de documents se suma a altres fets, com per exemple el rumor sobre un (fals) tumor cerebral del papa Bergoglio, que aparentment haurien d'indicar que Francesc no està en condicions de portar a terme les reformes radicals por les quals va ser elegit. El contraatac d'ahir porta a pensar que el pols entre reformistes i conservadors prosseguirà encara.