COMENÇA EL PROCÉS 'MAFIA CAPITALE'

Judici a la màfia de Roma

Desenes de polítics de tots els partits estan acusats d'integrar una xarxa criminal i de corrupció infiltrada en tots els nivells de l'ajuntament de la capital

L'organització, dirigida suposadament per l'exterrorista ultra Massimo Carminati, controlava la gestió de les licitacions públiques

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Aquest dijous ha començat a Roma el procés conegut com a 'Mafia Capitale' sobre la infiltració a tots els racons del municipi de criminals comuns transformats en mafiosos i en contacte directe amb les màfies tradicionals. Es tracta d’un procés amb unes  investigacions que il·lustren d’una forma fins i tot literària la manera d’actuació de les màfies.

Hi estan involucrats polítics de tots els partits, cosa que confirma la teoria del capo de l’organització, l’exterrorista d’ultradreta Massimo Carminati, que «entre els vius, que són a dalt, i els morts, que són a baix, hi ha una terra enmig, on uns i altres es parlen». Els vius són els polítics, i els morts, els criminals, i «parlar-se» significa negociar.

«Els mafiosos empaiten el poder, i els corruptes, els diners», va explicar Carminati al seu alumne Salvatore Buzzi, titular de nombroses cooperatives que s’ocupaven d’immigrants, refugiats, neteja urbana, escombraries i il·luminació pública. «Donen més beneficis els immigrants que la droga», afirmen en una conversa punxada.

Gairebé 60 persones han sigut arrestades i les acusacions comprenen  des d’associació mafiosa, corrupció, extorsió i alteració de subhastes. Mafia Capitale ha provocat un dany polític molt gran al Partit Demòcrata (PD), que de resultes d’una inspecció va tancar una tercera part de les seves seus a la capital. Però, sobretot, ha provocat la dimissió de l’alcalde, Ignazio Marino, no per la seva implicació, sinó perquè el seu aparell municipal –heretat de l’alcalde anterior de dretes, Gianni Alemanno– estava totalment infectat.

L’empresa municipal de neteja  va ser renovada perquè era considerada una associació delictiva, i la dels transports urbans, tres quarts del mateix. Els directius d’aquesta última fins i tot havien muntat una impremta clandestina on imprimien bitllets il·legals de transport.

Notícies relacionades

Marino va dimitir malgrat que només 32 dies després de ser elegit, el 2013, demanés audiència al fiscal en cap de Roma perquè havia observat que alguna cosa no funcionava com calia a l’ajuntament. Va tornar un total de cinc vegades més a la fiscalia amb plecs i expedients dubtosos i, al final, gràcies també a la col·laboració d’un dels implicats, els magistrats van obrir el sumari de 'Mafia Capitale'.

A la regió de Lazio (Roma) i durant aquest any 2015, un total de 160 periodistes i reporters han sigut amenaçats o multats per escriure sobre la màfia. Però cap d’ells, en els 20 anys d’infiltracions mafioses, havien escrit sobre 'Mafia Capitale' fins que va arribar a la capital Lirio Abate, un reporter de l’agència Ansa, fugint de Palerm (Sicília), on Cosa Nostra l’havia condemnat a mort, i va escriure un cèlebre reportatge titulat 'Els quatre reis de Roma'.

Temes:

Màfia Roma