NEGOCIACIÓ PER A LA INTEGRACIÓ EUROPEA

Kosovo tanca un pacte que l'acosta a la UE

El president Mustafà firma l'acord d'associació i estabilització

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

El 17 de febrer del 2008 el Parlament de Kosovo va proclamar unilateralment la seva independència de Sèrbia. Ahir, quan no han passat ni vuit anys, el seu president, Isa Mustafà, va estampar la seva firma en l'acord d'associació i estabilització amb la Unió Europea. Un pacte que estreny el vincle, acosta aquest petit país dels Balcans, enclavat entre Albània, Montenegro, l'exrepública iugoslava de Macedònia i Sèrbia, i que obre una nova línia de treball que podria portar algun dia a la seva adhesió a la UE.

«És un procés de reforç de la democràcia, de l'Estat de dret, d'integració econòmica, de reformes que hem de portar a terme i del camí cap a la nostra pertinença a la Unió Europea. Farem tot el possible per justificar aquest important pas que estem fent», va prometre ahir el president kosovar durant una petita cerimònia celebrada a Estrasburg en què van participar la vicepresidenta de la Comissió, Federica Mogherini; el comissari de Veïnatge, Johannes Hahn, i el ministre d'Integració Europea kosovar, Bekim Çollaku.

ALTS I BAIXOS / Kosovo era fins ara l'ú-nic país dels Balcans que no havia firmat aquest pacte, que és vist com el primer pas per a qualsevol país tercer que tingui aspiracions d'integrar algun dia el club comunitari. Les negociacions, que es van iniciar l'octubre del 2013, van finalitzar el juliol de l'any passat però han estat plenes d'alts i baixos des que van començar. Per les discrepàncies amb Sèrbia, que es nega a reconèixer l'existència de Kosovo, però també per les traves dels estats membres, que set anys després no reconeixen la seva existència. Aquest és el cas d'Espanya, que des del principi veia en aquest procés un precedent davant eventuals processos d'independència interns, però també de Romania, Xipre, Grècia i Eslovàquia.

Malgrat les reticències, van acceptar que Brussel·les comencés a negociar i el 22 d'octubre passat, després d'un procés que ha durat gairebé dos anys, donaven llum verda a la firma de l'acord. «S'obre una nova fase en les relacions entre la Unió Europea i Kosovo. Representa una important contribució a l'estabilitat i prosperitat a Kosovo i a tota la regió», va valorar ahir Mogherini. Igual de satisfet es mostrava el seu col·lega Johannes Hahn, que anunciava una visita al país la setmana que ve. «És un pas fonamental en les nostres relacions. Ajudarà Kosovo a portar a terme les reformes que necessita i crearà oportunitats de comerç i inversió. Situarà Kosovo en el camí cap a un creixement econòmic sostenible i pot portar als tan necessitats llocs de treball», va afegir.

Notícies relacionades

RECONEIXEMENT / L'acord inclou que la firma no implicarà el «reconeixement de Kosovo» per part de la UE com un Estat independent ni suposa un reconeixement explícit de tots i cada un dels estats membres de forma individual. Hi hagi reconeixement explícit o no, el pacte inclou la creació gradual d'una àrea de lliure comerç i garanties de la UE que facilitaran l'accés al mercat comunitari dels productes kosovars. Aquest territori, mentrestant, tindrà un període de gràcia de 10 anys per eliminar els aranzels que imposa als productes europeus que vulguin entrar en el seu mercat.

L'acord inclou tota una sèrie de disposicions en matèria de justícia, seguretat, diàleg polític i cooperació, educació, competència, medi ambient o energia amb vista a ajudar Kosovo a acostar-se als estàndards europeus. La UE seguirà ajudant el país amb fons preadhesió i una partida de 645 milions per al període 2014-2020.