Kosovo fa un pas decisiu per a una futura entrada a la Unió Europea

El president d'aquest territori, que es va autoproclamar independent el 2008, firma aquest dimarts l'acord d'associació i estabilització a Brussel·les

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La Unió Europea i Kosovo firmaran aquest migdia en una cerimònia a Estrasburg a la qual assisteixen la vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, el comissari de veïnatge, Johannes Hahn, i el president de Kosovo, Isa Mustafà, l'acord d'associació i estabilització.

Un pacte més que simbòlic ja que es tracta d'un pas imprescindible per a tot aquell país que vulgui algun dia entrar a formar part de la família europea. Fins ara aquest territori, que es va autoproclamar independent de Sèrbia el febrer del 2008, era l'únic país dels Balcans que no l'havia firmat.

Les negociacions van acabar el juliol de l'any passat però han estat plenes d'alts i baixos des que van començar, davant les moltes traves posades per alguns Estats membres que no reconeixen la independència de Kosovo.

Aquest és el cas d'Espanya, que veia en aquest procés un precedent davant eventuals processos d'independència interns, de Romania, Xipre, Grècia o Eslovàquia. No obstant, tots ells van acceptar que Brussel·les comencés a negociar i la setmana passada els 28 governs donaven finalment llum verda també a la firma.

L'acord inclou en el seu article segon que la seva firma no implicarà el “reconeixement de Kosovo” per part de la UE com un Estat independent ni suposa un reconeixement explícit de tots i cada un dels Estats membres de forma individual. 

ÀREA DE LLIURE COMERÇ

El pacte inclou la creació gradual d'una àrea de lliure comerç amb aquest territori i garantirà l'accés al mercat comunitari dels productes kosovars sense gaires restriccions. Kosovo, no obstant, tindrà un període de gràcia de deu anys per eliminar els aranzels que imposa als productes europeus que vulguin entrar al seu mercat.

Notícies relacionades

L'acord també inclou capítols en matèria de justícia, seguretat, diàleg polític i cooperació, així com educació, medi ambient o energia per facilitar i ajudar Kosovo a acostar-se cap als estàndards europeus i garanteix la disposició de la UE a “fer passos concrets per materialitzar la perspectiva europea i l'acostament a la UE”. La Comissió Europea mantindrà per la seva part el dret de supervisió.

PRIMER PACTE VINCULANT

Es tracta de la primera vegada que les dues parts firmen un pacte vinculant que ha sigut possible gràcies a l'acostament polític entre Pristina i Belgrad. Les tensions entre totes dues capitals han sigut importants però l'abril del 2013, amb la Comissió Europea com a mediadora, firmaven un pacte per normalitzar relacions --encara que Sèrbia segueix reconeix la independència de Kosovo-- que va permetre desencallar també les negociacions entre Brussel·les i Sèrbia. L'acord entrarà en vigor al llarg del 2016.