POLÈMICA PERSISTENT

Blair vincula la guerra de l'Iraq i l'ascens de l'EI

L'exdirigent demana perdó per les falses informacions dels serveis d'espionatge

L'ex primer ministre britànic admet certa "responsabilitat" en l'auge del gihadisme

Blair (a l’esquerra), amb George Bush i José María Aznar, a la cimera de les Açores, el març del 2003.

Blair (a l’esquerra), amb George Bush i José María Aznar, a la cimera de les Açores, el març del 2003. / REUTERS / SERGIO PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

L'ex primer ministre britànic Tony Blair acaba d'admetre per primera vegada que la invasió de l'Iraq per enderrocar Saddam Hussein fa 12 anys ha influït en l'ascens dels gihadistes de l'Estat Islàmic (EI). En una entrevista a la cadena nord-americana CNN, quan se li pregunta si aquella ofensiva ha sigut la principal causa de l'ascens de l'EI, Blair reconeix que «hi ha elements de veritat en aquesta qüestió». De tota manera, matisa les seves paraules. «Per descomptat, no es pot dir que els que vam fer caure ­Saddam el 2003 no tenim responsabilitat en la situació del 2015. Però és important adonar-se que la primavera àrab, que va començar el 2011, també ha tingut un impacte en l'Iraq d'avui i que l'Estat Islàmic va créixer des de la seva base a Síria i no a l'Iraq».

L'expremier laborista continua defensant la participació del Regne Unit en la guerra, però ha demanat perdó per haver fet servir informacions errònies dels serveis d'intel·ligència. En la seva defensa argumenta que, sense la intervenció, l'Iraq estaria avui en una situació de guerra civil similar a la de ­Síria.

DISCULPES

«Demano disculpes perquè la informació [dels serveis] d'intel·ligència que vam rebre va ser errònia», va dir, referint-se a la falsa existència d'armes de destrucció massiva. «També demano disculpes per algunes equivocacions de planificació i, certament, pel nostre error en la comprensió del que passaria una vegada eliminéssim el règim. Però em resulta difícil demanar disculpes per desbancar Saddam. Fins i tot ara, el 2015, crec que és millor que ell no hi sigui».

L'entrevista, de la qual ahir va avançar uns extractes el Mail on Sunday, s'emetrà avui en l'especial Long road to hell (El llarg camí cap a l'infern). No és la primera vegada que Blair admet errors en la invasió de l'Iraq, que en bona part adjudica als serveis d'espionatge. Sí que és la primera vegada que reconeix una certa responsabilitat en l'ascens de l'Estat ­Islàmic.

Notícies relacionades

Blair és l'únic dels participants en la cimera de les Açores, celebrada el març del 2003, que ha demanat perdó. Ni l'aleshores president nord-americà, George Bush, ni el llavors cap del Govern espanyol, José María Aznar, presents en la cimera, s'han disculpat per haver assegurat tenir documents que provaven l'existència d'armes de destrucció massiva a l'Iraq. Quatre anys més tard, l'amfitrió de la cimera, el llavors primer ministre de Portugal, José Manuel Durão Barroso, va declarar que en aquella reunió el «van enganyar».

Les declaracions de Blair han sigut rebudes amb reticències al Regne Unit. Es qüestiona que les hagi fet als EUA i no al seu país, on a aquestes altures se segueixen esperant els resultats d'una investigació sobre el conflicte encarregada fa sis anys. Les disculpes de Blair serien un exercici de relacions públiques, per preparar el terreny davant les crítiques que s'acosten.