EN UNA ENTREVISTA A LA CNN

Blair demana perdó per la guerra de l'Iraq i admet que aquesta va impulsar l'Estat Islàmic

"El programa d'armes químiques de Saddam no existia de la forma que ens pensàvem", afirma l''expremier' britànic

Tony Blair, durant l’entrevista amb la CNN. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

L'ex primer ministre britànic Tony Blair ha demanat perdó en una entrevista a la CNN pels "errors" comesos en la invasió de l'Iraq del 2003 i ha admès la importància que aquesta intervenció podria haver tingut en el posterior ascens del grup gihadista Estat Islàmic (EI).

"Puc dir que demano perdó pel fet que (la informació de) la intel·ligència que es va rebre estava equivocada perquè, fins i tot encara que ell (Saddam Hussein) havia usat armes químiques extensivament contra la seva pròpia gent i contra altres, el programa no existia en la forma que ens pensàvem", ha afirmat Blair en una entrevista amb el canal nord-americà que emet aquest diumenge i de la qual s'han avançat alguns fragments.

"Lamento algun dels errors de planificació, i certament, el nostre error en la comprensió del que passaria una vegada eliminéssim el règim", afegeix el polític britànic.

Preguntat per si la guerra de l'Iraq va ser la principal causa de l'ascens de l'Estat Islàmic, Blair reconeix que "hi ha elements de veritat en aquesta consideració". "Per descomptat, no pots dir que els que vam fer caure Saddam el 2003 no tenim responsabilitat en la situació del 2015", ha afegit. "Però també és important adonar-se que la Primavera Àrab, que va començar el 2011, també ha  tingut el seu impacte a l'Iraq d'avui i que l'Estat Islàmic es fes prominent des de la seva base a Síria i no a l'Iraq", ha matisat.

Notícies relacionades

Per Blair és "difícil" demanar perdó per haver fet fora del poder al dictador iraquià Saddam Hussein, perquè considera que "fins i tot avui és millor que no hi sigui". 

Encara que ha admès els errors en la invasió de l'Iraq, l'ex primer ministre britànic ha remarcat que altres actuacions internacionals posteriors tampoc han donat bons resultats. "Hem intentat la intervenció i posar tropes a l'Iraq, intervenció sense tropes a Líbia i no intervenció però amb crida a un canvi de règim a Síria. No tinc clar que, encara que la nostra política no va funcionar, les següents polítiques hagin funcionat millor", ha conclòs.