CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

L'ONU denuncia el "degradant" tracte que reben els refugiats a la República Txeca

Els immigrants poden ser detinguts entre 40 i 90 dies i són obligats a pagar una taxa diària de 10 dòlars per la seva estada involuntària en centres d'internament

2
Es llegeix en minuts

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets HumansZeid Ra'ad al-Hussein, ha criticat aquest dijous la detenció d'immigrants i refugiats per part de la República Txeca i l'ha qualificat de "degradant".

"Segons informes creïbles provinents de diverses fonts, les violacions dels drets humans dels immigrants no són ni aïllades ni un fet de l'atzar, sinó sistemàtiques", ha indicat Zeid en un comunicat.

Aquestes actuacions "sembla que estan integrades en la política del Govern txec per evitar que els immigrants entrin o es quedin al país", ha afegit.

DETENCIONS A REFUGIATS

Zeid, que deplora algunes de les mesures restrictives a què són sotmesos els immigrants, ha destacat que la República Txeca és l'única que ha establert una llei que sotmet els immigrants i refugiats a una detenció d'entre 40 i 90 dies en funció dels casos.

"Un alt nombre d'aquestes persones són refugiats que han patit enormement als països d'origen i durant el viatge. El dret internacional és clar, la detenció dels immigrants ha de ser sempre l'últim recurs", afegeix l'alt comissionat.

PITJOR QUE UNA PRESÓ

Així mateix, Zeid ha criticat les condicions d'internament, especialment al centre de Bìlá-Jezová, a 80 quilòmetres al nord de Praga. El màxim responsable de Drets Humans de l'ONU recorda que fins i tot el ministre de Justícia, Robert Pelikán, ha descrit les condicions en aquest centre com a "pitjors que en una presó".

Precisament, a Bìlá-Jezová hi havia fins fa una setmana un centenar de nens que estan traumatitzats per la situació, com ha denunciat la Defensora del Poble txeca, Anna Sabatová.

La defensora ha recordat que la situació viola la Convenció dels Drets dels Nens, ja que els menors consideren que estan empresonats sense ni tan sols saber per què.

PAGAMENT PER L'ESTADA

D'altra banda, Zeid també s'ha referit als informes que indiquen que els immigrants i refugiats són despullats rutinàriament per les autoritats a la recerca de diners amb què pagar els 10 dòlars de taxa diària que se'ls imposa per l'estada involuntària en aquests centres.

"El fet que les persones siguin obligades a pagar per la seva pròpia detenció és particularment condemnable", ha indicat Zeid.

ISLAMOFÒBIA

Notícies relacionades

L'alt comissionat també ha mostrat alarma perquè la política de detenció estigui acompanyada per un creixent discurs xenòfob entre les autoritats polítiques, cosa que inclou discursos islamòfobs del president Milo Zeman, i una petició pública "contra la immigració", llançada per l'expresident Václav Klaus.

Davant aquesta situació, Zeid insta el Govern a modificar la seva política per assegurar-se que respecta els drets humans dels immigrants i refugiats.