HI HA GAIREBÉ 200 FERITS

Almenys 97 morts per una doble explosió a Ankara

Les dues explosions han sigut davant l'Estació Central de trens de la capital turca

El moment d’una de les explosions durant la manifestació d’Ankara. / YOUTUBE / AL-JAZIRA

El moment d’una de les explosions durant la manifestació d’Ankara.
Alguns dels ferits per l’atac estirats a terra, al costat de restes de pancartes i banderes.

/

2
Es llegeix en minuts
JAVIER TRIANA / ISTANBUL

Dues explosions abans d'una marxa per la pau a la capital de Turquia han deixat un balanç provisional d'almenys 97 morts i 177 ferits, segons el Ministeri de l'Interior. Fonts oficials citades per l'agència estatal de notícies Anadolu han assegurat que és un atemptat suïcida. Diversos dels múltiples ferits ja han sigut traslladats a centres hospitalaris per rebre tractament. Les imatges de televisió i les imatges que circulen per les xarxes socials mostren cossos inerts escampats per terra.

El succés ha passat al voltant de les 10.05hora local (una hora menys a Espanya), en una cèntrica cruïlla d'Ankara, a prop de l'estació de tren, on es congregaven nombrosos civils amb motiu d'una marxa a favor de la pau i la democràcia convocada per sindicats oenagés per demanar el final del conflicte que des del juliol han reactivat el Govern turc i el grup armat del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). L'inici de la manifestació estava previst a les dotze, hora local.

Els organitzadors han cancel·lat l'acte i la policia ha buidat el lloc per evitar víctimes si hi havia més atacs. Està previst que el primer ministre en funcions, Ahmed Davutoglu, es reuneixi amb els responsables d'Interior, la Policia i Intel·ligència per abordar el succés. Per la seva banda, el principal partit de l'oposició, el Partit Republicà Popular (CHP), s'ha mostrat disposat a prestar el seu suport al Govern per acabar amb el terrorisme al país eurasiàtic.

'MODUS OPERANDI' INHABITUAL

Ni l'objectiu dels atacs (civils de grups d'esquerres) ni el tipus d'atac (presumptament suïcida) responen a la manera de procedir habitual del grup armat del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), amb qui el Govern d'Ankara manté un conflicte obert des de principis de juliol, quan es va trencar l'alto el foc fins llavors vigent.

DOS PRECEDENTS

De tota manera, sí que hi ha hagut dos incidents que mantenen certes similituds amb el que ha passat avui a Turquia. El primer, dos dies abans de les eleccions del 7 de juny, quan un artefacte va explotar en un míting de l'esquerrà i prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) a la localitat de majoria kurda de Diyarbakir. L'altre, a la frontera amb Síria, a la localitat de Suruç, el 20 de juliol, quan una trentena de joves de la Federació d'Associacions Juvenils Socialistes van morir en una explosió mentre estaven reunits abans de marxar cap a la siriana Kobane per ajudar a reconstruir la ciutat. En aquest cas, es va establir que l'autor havia sigut un jove gihadista turc suïcida.

REACCIONS 

Notícies relacionades

Ban Ki-moon, a través d'un comunicat al twitter de l'ONU, condemna l'atemptat d'avui a Turquia i diu que espera que els responsables siguin portats davant la justícia amb rapidesa. 

 {14444971922150}

Temes:

Turquia Ankara