REACCIÓ després de DOS ASSASSINATS

Més d'un centenar de palestins ferits en xocs amb forces i colons israelians

La meitat d'ells han sigut ferits per bales d'acer recobertes de goma i els altres per inhalació de gas lacrimogen

Soldats israelians en els enfrontaments a Jerusalem Est contra palestins

Soldats israelians en els enfrontaments a Jerusalem Est contra palestins / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Més d'un centenar de palestins han resultat ferits de bala aquest diumenge en xocs a Cisjordània i Jerusalem Est amb forces i colons israelians, segons han informat fonts mèdiques palestines.

"Avui a Jerusalem Est hem registrat més de 120 ferits, la meitat d'ells per bales d'acer recobertes de goma i els altres per inhalació de gas lacrimogen", ha informat Amin Abu Gazale, doctor i portaveu de la Mitja Lluna Roja a Jerusalem (equivalent a la Creu Roja). Segons aquest portaveu, "nou dels ferits es troben en situació greu".

La majoria d'ells van tenir lloc en enfrontaments als barris d'IsawiyaIsariye, la Ciutat VellaAbu Dis i Wadi Yoz, va precisar el portaveu, que va assenyalar que es va tractar d'enfrontaments tant amb forces israelianes com amb grups de colons extremistes. "La policia no protegeix els civils palestins a Jerusalem i, al contrari, ajuda a escalfar la situació", ha denunciat.

Abed Manasra, portaveu de la Mitja Lluna Roja a Cisjordània, ha assenyalat que als ferits de Jerusalem s'hi uneixen "al voltant de 50 ferits per munició real i bales d'acer recobertes de goma i una trentena per enverinament per inhalació de gas lacrimogen" a Cisjordània en les últimes 24 hores.

"Cinc dels ferits es troben en condició moderada", va explicar el portaveu, que va afegir que les víctimes es van produir en enfrontaments amb l'Exèrcit i la Policia i amb colons israelians.

La majoria dels xocs van tenir lloc, assenyala, als districtes de Jenín i Nablus (nord de Cisjordània), Ramal·la (al nord de Jerusalem), Hebron (al sud) i en barris de Jerusalem Est.

L'Exèrcit israelià no ha pogut confirmar activitats i enfrontaments a Cisjordània i ha assenyalat que "buscarà la informació" sobre els incidents.

Una portaveu policial israeliana, per la seva part, ha assenyalat que s'han produït enfrontaments entre palestins i forces israelianes a barri àrab d'Isawiya i ha confirmat que un palestí ha resultat ferit de bala en una cama, s'ha escapat i està sent buscat pels agents.

ANTECEDENTS

La violència d'avui segueix a l'assassinat ahir de dos israelians en un atac palestí a la Ciutat Vella de Jerusalem, que ha deixat també tres persones ferides, entre elles un bebè i una dona, i en un altre suposat atac amb arma blanca d'un altre jove palestí aquesta matinada en una gasolinera de la ciutat, la família del qual nega que el perpetrés.

Tots dos atacants han sigut abatuts per les forces de seguretat israelianes.

Aquest atac se suma a un altre assassinat dijous d'un matrimoni de colons israelians que viatjaven en cotxe amb els seus quatre fills al districte palestí de Nablus i que han sigut tirotejats des d'un altre vehicle, presumptament per palestins.

Notícies relacionades

Israel ha reforçat la seguretat a Cisjordània i Jerusalem Est i restringit l'accés a la Ciutat Vella de Jerusalem, a la vista de l'augment de la tensió.