conferència anual de l'esquerra britànica

El lideratge de Corbyn divideix els laboristes en el seu congrés

Les bases recolzen el nou cap mentre que l'elit del partit maniobra en contra seu

El polític s'alia amb els nacionalistes escocesos en contra de les armes nuclears

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

El Partit Laborista britànic celebra des d'ahir la seva conferència anual dividit i enfrontat com no ho ha estat en diverses dècades. El salt espectacular de Jeremy Corbyn de figura marginal i marginada a nou líder, ha sacsejat el laborisme des dels seus fonaments. La seva primera mesura serà la presentació d'un pla per revocar el vell sistema de presa de decisions -el National Policy Forum, integrat per 200 representants-, i estendre aquests poders a tots els membres.

El polèmic canvi, si es confirma, implicaria que els simpatitzants de Corbyn, que van pagar aquest estiu tres lliures esterlines per inscriure's al partit per votar per ell, tindrien dret a participar en la presa de decisions sobre la línia política a seguir pel laborisme. I després de l'arribada del nou líder, elegit el 12 de setembre per aclaparadora majoria, s'hi han inscrit 60.000 militants nous.

XOC INEVITABLE / Les diferències entre l'històric dirigent esquerrà radical de 66 anys i l'elit centrista parlamentària sortida del nou laborisme són irreconciliables. Una elit que, després de dominar durant anys la formació, ha passat a integrar una guerrilla de dissidents que maniobren a l'ombra. «La guerra civil és inevitable», declarava Kim Howells, un antic membre del Govern de Tony Blair.

A l'arribar a la ciutat costanera de Brighton, Corbyn, rebut entre crits i aplaudiments per un grup d'entusiastes, va mirar de restar importància a les fractures internes. «Mira l'esperança que té la gent de viure en una societat decent, amb una vivenda decent, una educació decent, un servei de salut decent. L'esperança per als joves. Això és el que uneix el partit». Corbyn encarna la decència per a les bases, frustrades des de fa molts anys amb una direcció del laborisme insensible a les seves necessitats i els seus desitjos.

Però fins i tot molts dels que veuen amb simpatia i esperança la designació de Corbyn, discrepen amb ell en temes fonamentals. Les diferències afloraran sobre assumptes essencials com la renovació dels míssils nuclears Trident, la participació militar britànica a Síria o el referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE.

Notícies relacionades

Corbyn va anunciar la vigília de la conferència que treballarà amb el Partit Nacional Escocès (SNP) per acabar amb els Trident i les armes nuclears a Escòcia. Aquesta decisió l'enfronta als sindicats, ja que suposaria la pèrdua de diversos milers de llocs de treball. Per un altre costat, la trajectòria pacifista de Corbyn el portarà molt possiblement a votar a la Cambra dels comuns contra la intervenció bèl·lica a Síria, una proposta que el primer ministre, David Cameron, ultima aquests dies. Molts diputats laboristes, no obstant, hi estan a favor i podrien rebel·lar-se votant amb Cameron. Pel que fa al referèndum sobre Europa, el nou líder, euroescèptic des de sempre, s'ha mostrat ambigu.

«Corbyn disposa d'un marge de maniobra molt estret per no rendir les armes davant els diputats, però sense enfrontar-s'hi definitivament», assenyala Alex Callinicos, professor de ciències polítiques del King's College de Londres. «Al mateix temps, ha de vetllar per acontentar els que han votat per ell».