CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Ultimàtum de Brussel·les a Espanya per incomplir normes d'asil

La Comissió Europea obre 40 expedients a 19 països per no aplicar correctament quatre directives de la UE

Només cinc estats membres se salven de l'estirada d'orelles: Finlàndia, Croàcia, Holanda, Portugal i Eslovàquia

Refugiats pugen a un autocar a prop de Heiligenkreuz, a la frontera entre Àustria i Hongria, ahir.

Refugiats pugen a un autocar a prop de Heiligenkreuz, a la frontera entre Àustria i Hongria, ahir. / AP / CHRISTIAN BRUNA

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Solidaritat però també responsabilitat. Aquest és el contundent missatge llançat per la Comissió Europea als governs de la UE a penes 12 hores després que els ministres d'Interior aconseguissin pactar la redistribució addicional de 120.000 refugiats procedents d'Itàlia Grècia. I és que actualment només cinc estats membres apliquen correctament la legislació comunitària en matèria d'asil. Entre els 19 que vulneren alguna de les normes hi ha Espanya, que es guanya tres durs retrets de l'Executiu comunitari. "Lamento dir que fins ara només cinc estats membres han implementat i traspassat la legislació sobre asil així que obrim 40 procediments d'infracció que se sumen als 35 ja oberts", ha anunciat aquest dimecres el vicepresident Frans Timmermans.

En el cas d'Espanya, el primer dels procediments arriba en forma d'ultimàtum per no traspassar a la legislació espanyola la directiva sobre qualificacions que harmonitza els estàndards mínims per considerar un nacional d'un tercer país o sense estat com a beneficiari del dret a rebre protecció internacional i que regula també drets com el permís de residència, accés a l'ocupació, educació, sanitat, allotjament o a disposar de documents de viatge. El termini límit era el 21 de desembre del 2013 i hi ha dos països que segueixen sense complir: Espanya i Bulgària. El Govern de Mariano Rajoy té ara dos mesos per comunicar a l'Executiu comunitari les mesures que ha adoptat per complir amb la llei europea. Si Brussel·les no es declara satisfeta podria denunciar Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE en un procés que en últim terme podria acabar en multes.

DUES AMONESTACIONS MÉS

Notícies relacionades

Entre les quatre desenes de decisions d'infracció adoptades per l'Executiu comunitari en un moment tan clau com aquest -també contra Alemanya, França, Itàlia o Grècia- hi ha dues amonestacions més a Espanya. La primera per no haver traspassat a la legislació interna la directiva sobre procediments d'asil, que regula la concessió o retirada de la protecció internacional i que estableix les regles sobre com realitzar la sol·licitud d'asil. I la segona per no haver recollit en la llei espanyola la normativa sobre condicions de recepció. Aquesta directiva regula els estàndards mínims per a la recepció de sol·licitants d'asil i aclareix les obligacions legals dels estats membres per garantir les condicions mínimes que han de complir en matèria d'allotjament, menjar, sanitat i feina, així com atenció mèdica i psicològica. En els dos casos els 18 països acusats haurien d'haver complert per al 20 de juliol. Ara també tenen dos mesos de termini per respondre.

"És molt important que tots els estats membres implementin la política d'asil. No n'hi ha prou d'acordar alguna cosa, s'ha d'aplicar correctament per evitar que els refugiats vagin d'un lloc a un altre sol·licitant asil. És crucial que tots els estats membres implementin les mateixes regles i estàndards per protegir els drets i evitar moviments secundaris", ha advertit aquest dimecres el comissari d'Interior, Dimitrios Avramopoulous, que ha acusat el Govern d'Angela Merkel de contribuir "a col·lapsar" el sistema de Dublín amb la seva decisió unilateral d'obrir les fronteres als refugiats sirians. Els únics cinc països que se salven en aquesta ocasió de la reprovació són Finlàndia, Croàcia, Holanda, Portugal i Eslovàquia.