PRIMER ANIVERSARI DE LA CONSULTA SOBIRANISTA

La primera ministra d'Escòcia amenaça amb un altre referèndum

Cameron recorda que les dues parts es van comprometre amb el resultat del 2014

Les últimes enquestes reflecteixen que creix el suport a la independència

Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon.

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha amenaçat amb un segon referèndum a Escòcia si el primer ministre britànic, David Cameron, segueix ignorant els desitjos dels escocesos, contraris a la renovació dels submarins nuclears Trident i a la política de retallades en els serveis socials.

En el discurs pronunciat ahir a Edimburg coincidint amb el primer aniversari del referèndum sobre la independència, Sturgeon va demanar al primer ministre conservador que escolti la veu dels 56 diputats del seu partit, que des de les eleccions del mes de maig tenen escó al Parlament de Westminster.

«El que passi amb el suport a la independència en els mesos i anys pròxims dependrà tant del que vostè faci com del que fem nosaltres. I en aquests moments -Cameron- ja està vivint en temps prestat», va declarar Sturgeon. «Si vostè continua ignorant la veu d'Escòcia, si continua tractant amb desdeny el que va decidir la gent al país al maig -va afegir- més i més gent arribarà a la conclusió que el Parlament de Westminster no li serveix a Escòcia».

ACORD D'EDIMBURG / El primer ministre britànic podria oposar-se a la celebració d'un segon referèndum. «Alex Salmond -exprimer ministre-, Nicola Sturgeon i jo vam firmar l'Acord d'Edimburg, en què ens comprometíem a respectar el resultat d'un vot transcendental. Tots vam acceptar continuar endavant», va dir Cameron. «Fa un any, la majoria d'Escòcia va parlar. Més escocesos van votar, com no ho havien fet mai, un poderós Parlament escocès dins d'un Regne Unit fort i segur. Nosaltres vam escoltar», va afegir.

Notícies relacionades

El Govern britànic proposarà dues esmenes al projecte de llei de devolució de poders a Escòcia, amb la finalitat de garantir la permanència constitucional del Parlament escocès. Sturgeon ha confirmat que al programa electoral dels comicis autonòmics que se celebraran la primavera que ve hi figuraran les condicions que s'han de donar per a la possible convocatòria d'un segon referèndum. Però també va advertir als que tenen pressa per celebrar com més aviat millor una segona consulta que no hi ha dreceres per a la independència.

Si bé el suport a l'independentisme ha anat augmentant segons assenyalen tots els sondejos en el transcurs dels últims mesos, Sturgeon ha deixat clar que no tornarà a arriscar-se a les urnes, fins a estar totalment segura que s'obtindrà la victòria. En la consulta de fa un any, el 55 % dels escocesos van rebutjar la independència davant el 45 % que la va recolzar. Un sondeig d'Ipsos Mori que va ser difós el 2 de setembre passat va concloure que, si hi hagués un altre referèndum, ara, el 53 % de l'electorat recolzaria la secessió, davant el 44 % que la rebutjaria.