Controvèrsia a les xarxes socials

El polèmic número de 'Charlie Hebdo'

La revista satírica francesa ironitza sobre la immigració amb la imatge del petit Aylan

{co8rnyfukaa3qyw}

{co8rnyfukaa3qyw}

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

¿'Charlie Hebdo' ha anat massa lluny? És una pregunta recurrent cada vegada que la revista satírica francesa, que manté la filosofia que l'humor no té tabús, estampa a la seva portada una caricatura polèmica. 

En aquesta ocasió, el protagonista de l'últim número del setmanari tristament cèlebre per l'atemptat gihadista que va delmar la seva redacció el gener passat, no és el profeta Mahoma sinó Aylan, el nen sirià de tres anys convertit en icona del drama dels refugiats. 

A molts internautes, especialment a l'altra banda del canal de la Mànega, no els ha fet gens de gràcia que 'Charlie Hebdo' faci broma amb la mort del nen. A França, la polèmica ha sigut moderada.

Una de les vinyetes mostra el cadàver d'Aylan estirat d'esquena sobre la sorra. “Tan a prop de la meta…”, es llegeix al costat de la il·lustració, en què també apareix un cartell amb publicitat de McDonalds: ‘Dos menús infantils al preu d'un’. 

Assegut en una butaca, amb una cervesa a la mà i recolzant els peus a l'esquena d'un immigrant com si fos una taula de centre, la portada de 'Charlie Hebdo' és la d'un home francès carregat d'ironia que diu ¡ets a casa teva!

L'exemplar, que va sortir als quioscos el 9 de setembre, inclou una dotzena de caricatures sobre la greu crisi que sacseja Europa des de finals d'agost amb el titular de ¡Benvinguts immigrants!

Tant al Facebook de 'Charlie Hebdo' com al Twitter molts internautes han mostrat el seu rebuig al tractament de l'últim número amb l'etiqueta #JeNeSuisPasCharlie. ‘Je suis Charlie’ va ser el lema en suport a la revista que es va popularitzar per mostrar el rebuig als atemptats de París del 7 de gener.

Peter Herbert, advocat i activista de drets humans, va més enllà i pretén portar l'assumpte davant els tribunals per incitar a l'odi: "'Charlie Hebdo' és una publicació racista, xenòfoba i ideològicament en fallida que representa els decadents costums de França", assegura a Twitter.

Denúncia de situacions absurdes

Notícies relacionades

Altres lectors, en canvi, defensen que l'únic que pretén el setmanari és denunciar l'absurditat de l'estil de vida occidental comparat amb les penúries d'alguns éssers humans per la supervivència.

I recorden que la revista també acusa els alcaldes francesos que s'han desmarcat dient que només estan disposats a acollir immigrants cristians. “La prova que Europa és cristiana: els cristians caminen sobre les aigües, els nens musulmans s'ofeguen”, diu una vinyeta.

Temes:

Charlie Hebdo