CRISI A L'ÚLSTER

Dimiteix el ministre principal d'Irlanda del Nord, Peter Robinson

La renúncia ve després de l'assassinat a mitjans d'agost d'un exmembre de l'IRA

Robinson ha anunciat la decisió aquest dijous en roda de premsa.

Robinson ha anunciat la decisió aquest dijous en roda de premsa. / REUTERS / CATHAL MCNAUGHTON

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

El ministre principal d'Irlanda del Nord, l'unionista Peter Robinson, ha dimitit temporalment del càrrec amb diversos dels seus ministres del Partit Unionista Democràtic.

La sortida dels unionistes posa en perill el poder a l'Assemblea autonòmica que han estat compartint unionistes i republicans. La decisió de Robinson obre una crisi que s'ha estat gestant des de fa diverses setmanes, després de l'assassinat a mitjans d'agost a Belfast d'un antic militant de l'IRA

Kevin McGuigan va ser assassinat a trets al mig del carrer, un crim que la policia i els unionistes vinculen amb els republicans. L'assassinat mostraria que l'organització paramilitar segueix estant en actiu, cosa que el viceprimer ministre, Martin McGuinness, del Sinn Féin, nega. 

La crisi es va aguditzar quan aquest dimecres, en el curs de la investigació policial de l'assassinat, van ser detinguts tres homes. Un d'ells és un alt responsable del Sinn Féin.

FUTUR INCERT

El futur ara del govern autònom a Irlanda del Nord és incert. Una possibilitat és que l'Assemblea de Belfast quedi suspesa i el Govern de Londres recuperi el comandament directe de l'autonomia, com ja va passar l'any 2000, és el que volen els unionistes.

Notícies relacionades

Una altra possibilitat és la dissolució i la convocatòria d'eleccions anticipades: el que vol el Sinn Féin.