CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Cameron anuncia que el Regne Unit donarà asil a "milers de refugiats sirians més"

El 'premier' britànic eludeix concretar xifres, però l'ACNUR parla de 4.000 noves places

Cameron (esquerra), durant la seva trobada amb Passos Coelho, a Lisboa, aquest divendres.

Cameron (esquerra), durant la seva trobada amb Passos Coelho, a Lisboa, aquest divendres. / AP / ARMANDO FRANCA

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat aquest divendres que el Regne Unit proporcionarà asil a "milers" de refugiats sirians més a causa de la gravetat de la crisi migratòria que afecta Europa.

En una declaració a Lisboa després de reunir-se amb el cap del Govern portuguès, Pedro Passos Coelho, Cameron no ha facilitat detalls ni xifres concretes, però ha insistit que el seu país lidera l'ajuda europea als refugiats sirians en resposta als que el critiquen per la seva posició davant aquest drama humanitari.

"El Regne Unit actuarà amb cap i cor i facilitarà asil als que el necessiten i treballarà en solucions a llarg termini en aquesta crisi", ha dit el líder conservador.

RUTA SEGURA

Durant la seva compareixença, en què no ha admès preguntes, Cameron ha explicat que "donada l'escala d'aquesta crisi i el patiment de la gent", la Gran Bretanya "donarà asil a milers de sirians més" procedents de camps de refugiats, i els facilitarà "una ruta segura". "Discutirem les xifres amb oenagés i socis i n'hi haurà més detalls la setmana que ve", ha precisat.

Segons ha aclarit, aquests refugiats vindran dels camps que hi ha als països de la regió, especialment Turquia Jordània, i no dels aproximadament 350.000 immigrants i refugiats que han arribat des de començament d'any a Europa.

El 'premier' ha defensat que aquest "enfocament" permet als refugiats "una ruta més directa i segura al Regne Unit, en lloc d'arriscar les seves vides en el perillós viatge que tràgicament ha costat tantes vides".

FONS I ATENCIÓ

Cameron ha incidit que el Regne Unit és el país que més fons i atenció ha prestat als refugiats localitzats a la frontera amb Síria, i ha instat la UE a no deixar de banda la tasca d'acabar amb els conflictes que han provocat aquesta allau.

En aquest sentit, ha defensat que Londres té "la responsabilitat moral" d'ajudar els sirians, que fugen d'un país on "s'enfronten a dos enemics", el president Baixar al-Assad i el grup terrorista Estat Islàmic (EI). "Cap altre país europeu ha fet més" que el Regne Unit per ajudar els refugiats a la frontera amb Síria", ha insistit el mandatari britànic.

REASSENTAMENT DE 4.000 SIRIANS

Notícies relacionades

Després de l'anunci de Cameron, i tot i la falta de dades oficials, l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha revelat que el Regne Unit oferirà 4.000 places per a refugiats sirians, segons Melissa Fleming, portaveu de l'organització.

"Donem la benvinguda al pas d'incrementar les places de reassentament per a sirians al Regne Unit. Aquestes places seran crítiques per a les vides i el futur de 4.000 persones", ha declarat la portaveu de l'ACNUR.