ESCÀNDOL POLÍTIC DE L'ASPIRANT DEMÒCRATA

Remitent: Hillary

El Departament d'Estat difon un gruixut paquet de correus electrònics de l'excap de la diplomàcia dels EUA Entre els 4.000 'e-mails', pocs contenen informació classificada

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

No hi ha grans sortides de to, ni secrets inconfessables, ni comentaris massa impropis per a un funcionari del seu rang. Però, en contra del que ella mateixa havia afirmat, sí que hi ha algunes pinzellades d'informació classificada oculta entre tanta formalitat diplomàtica i indicis d'humanitat. El Departament d'Estat dels EUA ha fet públic un nou paquet de correus electrònics de Hillary Rodhman Clinton. Més de 7.000 pàgines corresponents als primers dos anys de la seva etapa com a cap de la diplomàcia nord-americana. És el lligall més gran publicat fins ara des que els correus electrònics van començar a veure mensualment la llum al maig a instàncies d'un jutge.

Conscient del perjudicia que està causant a la seva campanya per a les presidencials del 2016, Clinton va reconèixer el mes passat que es va equivocar a l'utilitzar un correu i un servidor privats per conduir les seves comunicacions durant la seva etapa com a secretària d'Estat. Però no ha aconseguit sufocar el soroll que ha generat la seva imprudència. Pels seus rivals polítics és una mostra més de la falta de transparència i deshonestedat atribuïda durant anys als Clinton. Per recolzar aquesta idea, esgrimeixen que Hillary va esborrar 30.000 pàgines dels seus correus després d'abandonar el càrrec, al considerar que incloïen tan sols informació personal. El cert és que aquelles pàgines haurien d'haver acabat als Arxius Nacionals.

Postura russa sobre l'Iran

Dels més de 4.000 missatges de correu publicats dilluns, 125 incloïen informació «confidencial», el nivell més baix de classificació, que ha sigut esborrada abans de procedir a la publicació. En un d'ells, dirigit a Jacob Sullivan, llavors assessor de la secretària d'Estat en política exterior i ara un dels membres de la seva campanya, li preguntava sobre la postura russa davant les negociacions amb l'Iran i un programa de desarmament nuclear.  «M'agradaria saber sobre la trucada de Bill Burns (subsecretari d'Estat) als russos sobre l'Iran i l'Start».

En un altre, de contingut també censurat, el diplomàtic Jeffrey Feltman l'informa sobre les gestions realitzades amb els governs de Qatar, l'Aràbia Saudita o Bahrain per mitigar l'impacte del Cablegate de Wikileaks.

Els correus posen en evidència la influència d'alguna de les persones més pròximes a Clinton. Sydney Blumenthal, que va ser assessor del seu marit en la seva època de president, li envia articles de premsa i comparteix amb ella rumors de passadís. La informa, per exemple, que part de la bancada republicana al Congrés recela del seu líder a la cambra Baixa, John Boehner. «Els repel·leix el seu comportament personal. És diletant, alcohòlic i gandul», escriu Blumenthal. En un altre, ella li diu que acaba de prendre alguna cosa amb el polític laborista David Miliband, «que està encara molt preocupat» per les eleccions del 2010 al Regne Unit.

Notícies relacionades

Hillary sembla estar obsessionada amb les crítiques que li dedica habitualment Fox News, la cadena conservadora de Rupert Murdoch. I deixa clar que li agraden les sèries polítiques de televisió. En un correu s'interessa per l'horari de Parks and recreation i The good wife.

També és prolixa la correspondència amb la seva filla Chelsea. En un dels correus, Chelsea es mostra alarmada per la incompetència que ha vist en la gestió de l'ajuda humanitària a Haiti i li explica que a menys que se'n millori l'organització, la transparència i la gestió, podrien morir «desenes de milers de nens» per malalties com la disenteria o la diftèria.